Agneta Sjödins tårar vid mötet med Mary, 2

Lider av akut undernärning: ”Hon var så liten att hon kändes som ett spädbarn”

avTorbjörn Ek

Agneta Sjödin kämpade mot tårarna när hon träffade lilla Mary Sitima, 2.

Det känslosamma mötet visas i kvällens insamlingsgala ”Världens viktigaste kväll – och roligaste” på TV4.

– Hon var så liten att hon kändes som ett spädbarn, det var svårt att ta in att hon nästan var två år, säger Agneta.

Barnen lider av akut undernäring. Lilla Mary Sitima är nästan 2 år gammal, men Agneta Sjödin beskriver hur hon kändes som ett spädbarn i hennes famn.

– De är så små. Det finns ingen kraft i deras kroppar. Hon kunde inte gå. Det var så svårt att förstå. Men hon kommunicerade med mig som en tvååring. Hon tog tag i två av mina fingrar och baddade sina läppar för att visa att hon var törstig, säger Agneta Sjödin.

Det känslosamma mötet med Mary och hennes mamma Rose Yawa på barnsjukhuset i Juba i Sydsudan kommer att visas på TV4 ikväll som ett reportage i Unicefs insamlingsgala ”Världens viktigaste kväll – och roligaste”.

1 av 4 | Foto: Magnus Sandberg
Mary Sitima, 2, från Sydsudan lider av akut undernäring.

Barnen kämpar för sina liv

Hon kunde inte hålla tillbaka tårarna under besöket på sjukhuset.

– Det var väldigt känslosamt. Att träffa barn som lever på gränsen till döden. Som kämpar för sina liv. Det var fruktansvärt att se. Det var så tyst på barnsjukhuset också. Föräldrarna är så uppgivna, barnen är uppgivna. Men där får de i alla fall hjälp, de får näringsersättning och sakta men säkert tar de sig tillbaka till livet, säger Agneta Sjödin.

– Unicef gör ett fantastiskt arbete. Det var fantastiskt att få se på nära håll hur de arbetar i såna här katastrofområden.

En miljon barn lider av akut undernäring

Inbördeskriget har pågått i Sydsudan i fyra år och barnen har drabbats hårdast, av sjukdomar, svält och även tvångsrekryteringar till beväpnade grupper.

Lilla Mary Sitimas familj lever på flykt undan kriget och Mary var i mycket dåligt skick när hon kom till sjukhuset.

– Men nu kommer hon överleva. Det är många som inte klarar sig. Det är över en miljon barn som lider av akut undernäring i Sydsudan, säger Agneta Sjödin.

Nu hoppas hon att fler vill hjälpa de svältande barnen i Sydsudan genom att bli världsförälder hos Unicef.

– Det var svårt att åka därifrån. Jag ville vara kvar och göra mer. Som världsförälder kan man verkligen bidra till att hjälpa de här barnen. Hundra kronor är ju så lite pengar, men om alla som har möjlighet och råd ger hundra kronor så får det stor betydelse, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Unicef

Sydsudan