Scen

– Jag är rätt manipulativ

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Ulla Skoog om tricken som gör henne rolig, nya pjäsen – och de eviga frågorna om ”Lorry”

BLUNDA OCH SE LURIG UT Ulla Skoog berättar att det finns många knep för att få publiken med på noterna, bland annat att ”blunda och se lurig ut”.
BLUNDA OCH SE LURIG UT Ulla Skoog berättar att det finns många knep för att få publiken med på noterna, bland annat att ”blunda och se lurig ut”.

Hon brukar kallas för Sveriges roligaste kvinna.

Nu ska Ulla Skoog, 61, fixa skrattfest i farsen ”Ladykillers”, premiär på Gunnebo Slott i kväll.

Nöjesbladet träffade henne för att prata om vad HON skrattar åt …

LADYKILLERS Helena Skoog är just nu aktuell i farsen ”Ladykillers”.

Under många år har Ulla Skoog från och till turnerat själv, med Tomas von Brömssen eller på senare år norrmannen Trond Lindheim. Med underfundig ­humor har hon alltid haft osviklig publikkontakt.

– Det handlar om den första stunden, att man får kontakt, sedan kan man nästan prata om vad som helst. Och jag är rätt manipulativ. Blundar man och ser lurig ut får publiken en jädra massa bilder i huvudet.­ Ska jag ta något billigt kan jag säga: Har kor klitoris? Det skrattar alla åt väldigt länge, berättar Ulla.

”Jag längtade”

Förra året dök hon lite oväntat upp i farsen ”Rampfeber” ihop med bland ­annat Thomas Petersson, Claes Månsson, Sven Melander och Susanne Thorson.

– Jag längtade lite efter ensemblespel, därför gjorde jag det. Och det är ju en rolig pjäs.

Det tycker hon även att ”Ladykillers” är. Historien om ett gäng bankrånare som hyr in sig hos en äldre dam och låtsas vara en orkester. Filmades 1955 i Storbritannien och 2004 på nytt i USA, av bröderna Coen.

– Den gamla filmen är ju en klassiker. Coen-brödernas film är lite för tungfotad för ämnet. Pjäsen är bättre, mycket ­roligare. Min rollfigur är ju lite bollplank till killarna. Det är jätteroligt att lägga på lite tantschabloner, man får spela henne som om hon är närmare hundra år.

”Lorry” evigt aktuell

Två milstolpar i Ulla ­Skoogs karriär är humor­serierna ”Lorry” och "Reuter & Skoog”.

– Jag tänker ofta på ”Lorry”.­ Det var så om­välvande. Och i båda ­serierna lade man ned mer resurser på manus än i dag. Man jobbade verkligen med att få till stånd riktiga punchar mot slutet av sketcherna.

– Åker jag taxi är fort­farande den vanligaste frågan: Kommer ”Lorry” tillbaka? Det var ju 1988-1989. ”Nej, det tror jag inte”, ­svarar jag.

Det skrattar Ulla Skoog själv åt

SKOOG-FAVORIT Bette Midler

2 ½ män

– Jag borstar gärna ­tänderna till de gamla sitcom- serierna. Den här serien har väldigt bra och driven humordialog. Vidrig, men bra.

Bette Midler

– När jag såg henne första gången, i en tv-show, satt jag ­bara och gapade framför tv:n, det var enastående bra.

Dixie comedy cabaret

– Det var så jävla galet som bara Per Andersson kan vara, så utflippat, jag skrattade något så hejdlöst och gick och tittade på det en gång till.

(Föreställningen spelas i sommar i omgjord version med namnet ”Sommarskratt i Bellevueparken” i Karlshamn).

Det här är ”Ladykillers”

”Ladykillers” var ursprungligen en brittisk film från 1955 med Alec Guinness (1914–2000), Peter Sellers (1925–1980) och Katie Johnson (1878–1957) som tanten de ska lura. Bröderna Coen filmade den i USA-miljö år 2004 med Tom Hanks och Irma P Hall som tanten.

Pjäsen har hittills bara spelats i London, där den gjort stor ­succé.

I den svenska ensemblen i Gunnebo Slott, där den spelas i sommar, medverkar Claes Malmberg, Ulla Skoog, Ola Forssmed, Dag Malmberg, Ulf Dohlsten, Stefan Ljungqvist, Jill Ung och Karolina Engelbrektsson.

Förmodligen blir det turné med farsen i Riksteaterns regi våren 2013.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Scen