Flinck var nära att dö av överdos

Av: Camilla Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
”Jag var död vid intaget”, sa han i programmet om sin drogmissbruk.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
”Jag var död vid intaget”, sa han i programmet om sin drogmissbruk.

För att bli fri från morfinberoendet avgiftade Thorsten Flinck sig själv.

Något som höll på att kosta honom livet.

– Jag var död, säger skådespelaren i "Sommar i P1".

Flinck.

För att lindra sin svåra reumatism började Thorsten Flinck använda morfin. Till slut ökade beroendet av drogen. Det hela höll på att sluta riktigt illa, berättar han i sitt sommarprat i P1.

– Två poliser hittade mig utanför gamla Katarinahissen på Slussen, i en liten rabatt som finns där. Helt blå och död. Man kastade in mig i baksätet på polisbilen, en körde och en gjorde konstgjord andning, säger han.

Han skjutsades till Södersjukhuset.

– Jag var död vid intaget.

Kom till liv

Han berättade om händelsen i sitt eget program i "Sommar i P1".

Ett läkarteam försökte få i gång honom igen. Huvudläkaren ville inte ge upp utan fortsatte återupplivningsförsöket när andra i teamet ska ha sagt att det inte gick.

– Till slut tog hon en stor dos motserum och körde rakt upp i en ven i mig. Och jag kom till liv. Det är jag henne evigt tacksam för.

Totalt var han död under åtta minuter. Händelsen inträffade 1999 och efter det gick han till en läkare för att få veta hur han skulle hantera det som hade hänt.

– Det visade sig att jag vid avgiftningen, som jag hade gjort, hade gått till noll direkt ifrån 200 morfintabletter om dagen, säger han.

Kontrollerade recept

Läkaren ska inte ha trott på honom utan kontrollerade alla recept han hade fått utskrivna.

– Jag hade då ett antal läkare, oberoende av varandra och som inte kände till varandra, som jag hade fått till att skriva ut morfin med min reumatiska sjukdom i grunden som sanningen. Men med ett antal lögner därtill, så klart, för att ut få så mycket morfin.

Han påpekar att en sådan snabb avgiftning är livsfarlig.

Tre mäns hjärta

Avgiftningen och överdosen utspelade sig under elva dygn. Efter tredje dygnet slocknade han och minns inte så mycket mer av vad som hände. Det visade sig senare att han under tiden hade haft två hjärtinfarkter.

– Att jag klarade både infarkterna och den här döden, har att göra med att det visade sig att jag har ett hjärta som har en grundstyrka som är tre mäns hjärta i ett, vilket är väldigt mycket. Jag har i grunden en väldigt stark fysik som jag tackar min gud för.

Publicerad: