”Jag har fått min hämnd”

NÖJE

Gammalt groll orsak till Skoogs Bergman-attack

Skådespelaren Helge Skoog fick sitt livs utskällning av Ingmar Bergman. Något som fortfarande sitter kvar.

- Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger Helge Skoog.

Foto: HÄMNADES I RADIO För 40 år sedan uppstod osämja mellan Skoog och Bergman på Dramaten. Kort därefter valde Dramaten säga upp kontraktet med Helge.

I gårdagens sommarprogram delade skådespelaren Helge Skoog med sig av sina teaterminnen. Ett av de beskare var hur Ingmar Bergman gav honom den värsta utskällningen han fått i sitt liv. Skoog hade haft fräckheten att fråga demonregissören om han kunde gå ifrån en repetition sedan han sagt sin enda replik i föreställningen.

- Jag var så rädd att jag trodde jag skulle skita på mig, säger Helge Skoog.

Helge Skoog var då 26 år och spelade på Dramaten där Ingmar Bergman var teaterchef och regissör. Efter incidenten fick Skoog mindre och mindre roller.

Fick sluta

Slutligen kallades han till Bergman, som tittade upp på honom och sade att han inte tyckte om folk som förgiftar atmosfären på teatern.

- Det gör inte jag heller, svarade Helge Skoog. Efter det blev hans kontrakt uppsagt.

Sedan dess har han inte stått på Dramaten, utan spelat med fria teatergrupper och på Stockholms stadsteater. Trots att han sedan länge är en väletablerad skådespelare har incidenten satt sina spår.

-Det är möjligt att jag inte var särskilt bra, och så här i efterhand är jag glad att jag inte blev kvar på Dramaten. Men den där utskällningen har suttit kvar under alla år. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger Helge Skoog.

Skönt att berätta

Nu hoppas han kunna lämna det bakom sig.

- Att få berätta det i programmet var lite terapi. Nu har jag fått en liten hämnd.

Något av en andra hämnd blir det framemot årsskiftet, då Dramaten och Stadsteatern för första gången samarbetar i uppsättningen "Afterplay". Helge Skoog kommer då att stå på Dramatens scen under repetitionerna. För första gången sedan 1966.

Maria Marchner