Storslam för Boogart på Guldklaven-galan

NÖJE

Vilken härlig triumf, Boogart!

Det blev storslam för bandet på femårsjubilerande Guldklaven-galan i söndags kväll.

Boogart åkte hem med tre priser, bland annat i tunga kategorierna Årets sångerska och Årets album.

Boogart tog storslam på Guldklaven-galan i Malung genom att ta hem priserna i samtliga kategorier de nominerats i: Anna Lundberg blev Årets sångerska och Peter Ericson Årets basist.

Femplusbelönade cd:n "This is it" utsågs dessutom till vinnare i för året nya kategorin Årets album, i konkurrens med BlackJacks

"Fina flickor" och Barbados "Hela himlen".

Utnämningarna måste ses som en välförtjänt arbetsseger för Boogart som under många år hört till de klarast lysande kommande stjärnorna på dansbandshimlen. Anna Lundberg har alltid tillhört den yppersta eliten bland svenska dansbandssångerskor.

Men det breda genombrottet har låtit vänta på sig. Förhoppningsvis kan det komma nu om bandet och människorna runt det ser till att förvalta segern klokt.

Införandet av kategorin Årets album är den välbehövliga förnyelse Guldklaven-galan behövde. Det är en förändring jag tjatat om ända sen starten.

Nu kanske steget inte är så långt för folket bakom galan - branschorganet Får jag lov, Sveriges Radio P4 och Svenska dansbandsveckan i Malung - att ta nya steg inför kommande år. Det saknas fortfarande kategorier för producent, textförfattare och kompositör.

Sten Nilsson blev Årets sångare. En något överraskande utnämning med tanke på att han tävlade mot två representanter för den yngre generationen, Barbados-Mathias och Sannex-Magnus.

Dates "Brinner för dig" blev Årets låt, roligt för bandet och en bekräftelse för sångaren Patrik Rasmussen. Köp nu albumet!

Märkligt att Vikingarna inte uppmärksammades med ett pris. Juryns specialpris hade varit en naturlig utnämning, men jag har djup förståelse för att man hellre ville ge det priset postumt till den i vintras tragiskt bortgångne dansinspiratören Jan Amboldt.

På tal om Vikingarna: keyboardisten Erik Lihms nya band under eget namn, Erik Lihms, belönades med Guldklaven för Årets uppstickare. Det är en lysande start som stärker orkesterns självförtroende.

Erik Lihms släpper i dagarna, mycket vältajmat, ett helt nytt album.

Erik Lihm har samlat kunnigt folk runt sig - i sättningen ingår avsomnade Kellys firade blåsare Joakim Andersen och Berth Idoffs förre sångare Conny Nilsson. Jag har tjuvlyssnat på kommande albumet och kan rapportera att det är ett stabilt försök att kombinera det bästa från Vikingarna, Kellys och Berth Idoffs till någonting eget.

Det är Conny Nilsson som präglar det nya materialet, som innebär återkomsten för en av landets varmaste och mest innerliga sångröster. I två sånger som jag tror heter "Du var allt för mig" och "Tårar från himlen" är han i sitt absoluta esse.

Conny Nilsson ligger bra till för en nominering som Årets sångare om ett år.

Mer om Erik Lihms nya album när jag har den färdiga skivan i min hand.

Bäst just nu

Michael Nystås