Vinnare på Vintage

Publicerad:
Uppdaterad:

Handla second hand - och bli både klimatsmart och helt ensam om din stil. Sofis modes Karolina Skande ger sina bästa tips!

Foto: Gustav Gräll.

BÄSTA TIPSEN NÄR DU HANDLAR VINTAGE

Granska plagget! Hur ser sömmarna ut? Funkar dragkedjor? Se upp för ingrodda sorgkanter i kragar.

Ta tid på dig! Att hitta guldkornen i vintagevärlden tar tid. Upprepade besök och noggrant gallrande är avgörande för att hitta de riktiga fynden.

Var prismedveten! Intresset för vintage och second hand har skjutit i höjden och så även priserna. Många butiker tar överpriser för plagg som varken är gamla eller speciellt unika.

Modifiera! Eftersom du inte kan välja och vraka bland storlekar och färger när du handlar second hand är det viktigt att ha i bakhuvudet att plaggen alltid går att ändra. En kjol kan läggas upp, en kofta kan få nya knappar och en blus kan säkert färgas om (beroende på material).

Upprätthåll kretsloppet! Det fina med second hand är att du med gott samvete kan förnya din garderob. Har du köpt något second hand kan du ju alltid byta ut det när du har tröttnat. Nästan helt utan att slita på jordens resurser.

Se upp för kopior! I vintagevärlden florerar det många kopior, även i välsorterade och välordnade butiker. Se upp för att betala överpris för något som inte är äkta.

BÄSTA TIPSEN NÄR DU SÄLJER VINTAGE

Hos välgörenhetsorganisationerna får du i regel inget betalt för de kläder du lämnar in, men du gör en god gärning — vilket kan vara en belöning i sig.

Många second hand- och vintagebutiker har så kallad kommissionsinlämning. Med andra ord lämnar du in dina plagg och får sedan betalt när och om de kläder du lämnat in blivit sålda. Ring och kolla vad som gäller för respektive butik.

Second hand-butiker och vintageaffärer har ofta lite olika inriktning så kolla gärna upp vilken typ av kläder respektive butik tar in.

Basplagg som vita t-shirtar och linnen kan vara svåra att lämna in mot kommission. De välsorterade second hand-butikerna är ofta på jakt efter lite annorlunda och mer unika plagg.

Generellt råder tesen ju äldre, desto bättre i vintagevärlden — men vilken sorts plagg det gäller är också viktigt. Alltför tantiga eller gammaldags kläder kan vara svårsålda, medan en söt, vippig 50-talsklänning är hett eftertraktad.

Välsorterade second hand-affärer är ofta kräsna med vilket skick kläderna är i. Väldigt slitna och håliga plagg gör du bäst i att lämna hemma.

STOCKHOLMS BÄSTA VINTAGE

1 Judit Second hand, Hornsgatan 75

Judit Second hand är en välsorterad och fräsch second hand-affär. Här behöver du inte rota i osorterade högar av kläder, allt hänger snyggt och prydligt i färgkoordinerade rader. Perfekt för den som inte är en inbiten vintageshoppare. Priserna är dock relativt höga och de verkliga fynden är svåra att göra. Missa inte Herr Judit som ligger lite längre ner på gatan, här fyndar du kläder till pojkvännen!

2 Lisa Larsson Second hand, Bondegatan 48

Lisa Larsson Second hand är en institution när det handlar om vintage i Stockholm. I den lilla, något röriga butiken på Söder styr Lisa med järnhand vad som kommer in i butiken och vad som inte platsar. Även om det är något stökigt är det lätt att hitta bra grejer. Även här är priserna dock relativt höga.

3 Beyond Retro, Åsögatan 144

Beyond Retro är på väg att öppna sin tredje butik i Stockholm, vilket talar för ett ökat intresse för second hand. Alla Beyond Retros kläder kommer från USA, där företaget har utbildade plockare som väljer ut vilka kläder som ska säljas i butikerna. Utbudet är stort, brett och brokigt och det kan ta sin lilla tid att sondera terrängen. Men skam den som ger sig!

4 Saker & Ting, Sturegatan 28

Saker & Ting är en pytteliten butik på Östermalm som helt riktat in sig på att sälja kläder för fest och högtid. Här kan du hitta den perfekta blåsan till frackbröllopet eller cocktailfesten. Priserna varierar men är överlag ganska höga.

5 Två Tre Gånger, Linnégatan 34

Kläder i väldigt bra skick som endast använts två, tre gånger. Här säljs framförallt märkeskläder från märken som Prada, Dior, Louis Vuitton, Armani, Escada och DKNY. Priserna blir därefter — men garanterat billigare än att handla nytt.

6 Myrorna, Adolf Fredriks Kyrkogata 5-7

Det finns många Myrorna i Stockholm, men en av de bästa och mest välsorterade är utan tvekan den vid Adolf Fredriks kyrka. Utöver ett stort vanligt utbud har de även en hörna med märkeskläder. Här går det att göra riktiga fynd då priserna överlag är väldigt humana.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN