Mode

”Jag vill flåsa och svettas”

Av: 

Petra Weiss

NÖJE

Fast Tilde de Paula lägger hellre extratid på sina barn än på träning

PROGRAMLEDARE OCH FÖRFATTARE 
Namn: Tilde de Paula. Ålder: 37. Bor: Lägenhet i Birkastan, Stockholm. Familj: Barnen Elian, 9, Zion, 8, och Naemi, 5. Pojkvännen Thomas Eby, 30, sångare i bandet Calle Real. Yrke: Programledare och författare. Aktuell: Leder Nyhets-morgon Söndag i TV4.

 Foto: SARA RINGSTRÖM MAKEUP: ANNA KOKOTOS
PROGRAMLEDARE OCH FÖRFATTARE Namn: Tilde de Paula. Ålder: 37. Bor: Lägenhet i Birkastan, Stockholm. Familj: Barnen Elian, 9, Zion, 8, och Naemi, 5. Pojkvännen Thomas Eby, 30, sångare i bandet Calle Real. Yrke: Programledare och författare. Aktuell: Leder Nyhets-morgon Söndag i TV4. Foto: SARA RINGSTRÖM MAKEUP: ANNA KOKOTOS

Det fanns en tid när Tilde de Paula fick dåligt samvete om hon inte tränade fyra dagar i veckan.

– I dag är jag helnöjd om jag hinner träna en gång i veckan.

– Jag har fått ett helt annat perspektiv och lägger hellre extra tid på mina barn än går till träningslokalen, säger Tilde.

Men när hon väl är där är det blod, svett och tårar som gäller.

I studion med Carola.

Ibland förundras man över mediabilden av Nyhetsmorgons Tilde de Paula.

På något magiskt och ganska irriterande sätt tycks hon utan problem få tid till såväl tre barn och heltidsjobb som träning och författarskap. Samtidigt som hon är snygg och nykär.

Kan bilden av Tilde verkligen vara sann?

– Nej nej, jag är inte alls så hälsosam. Du vet, livet kommer emellan och när man har tre barn och jobbar mer än heltid så prioriterar man bort sig själv. Jag är långt ifrån så hurtig som alla tycks vilja att jag ska vara, säger Tilde de Paula.

– Däremot så älskar jag att träna men det är oregelbundet och ostrukturerat, om än hjärtligt och innerligt när det väl sker.

Varför tror du media målar upp dig som så hurtig, perfekt och hälsosam?

– Jag tror det är nån slags medial längtan att jag SKA vara så hälsosam, kanske för att jag är rätt normal jämfört med många andra ”kändisar”. Alla vet att jag tar två glas vin för mycket på fredagskvällen. Jag är inte någon hälsoguru, men om jag fick välja skulle jag gärna börja varje dag med ett yoga- eller gympapass, men livet ser ju inte riktigt ut så, säger Tilde.

Med tre barn och ett heltidsjobb tycks det vara ett under att du hinner någonting över huvud taget. Hur får du tiden att gå ihop?

– Det får jag inte, men barnen har ju pappor också. Och vad är alternativet? Det här är ju faktiskt mitt liv, så här ser det ut. Jag ser alla bitar som är tunga om man är ensam vuxen med jobb och barn, men man måste tänka på hur mycket det ger, hur underbart livet faktiskt är.

Sedan en tid tillbaka har du barnen varannan vecka, hur fungerar det?

– Jag tillhör inte dem som tycker att det är toppen att ha både ensamtid och mammatid. Det är inte naturligt att vara ifrån sina barn, jag vill vara med dem jämt. Det är tungt.

Och för barnen?

– Det har gått jättebra. Jag tror att jag tycker att det är betydligt jobbigare än vad de gör.

Vi sitter i soffan i en liten yogastudio i centrala Stockholm. Utanför yr snön och termometern står på dryga 8 minusgrader. Här inne är luften varm och väldoftande och rödblommiga, nyduschade människor passerar oss på vägen ut. Studion erbjuder bikramyoga, yoga i 40-gradig värme.

– Om jag har 90 minuter över så föredrar jag att gå på bikram. Jag går aldrig på någon annan yogaform för ska jag träna vill jag svettas ordentligt! säger Tilde.

Tidigare tränade hon fyra gånger per vecka och fick dåligt samvete annars. I dag har hon en mer avslappnad inställning.

– Jag tar det som är närmast till hands. Eftersom jag sällan har en 90-minuterslucka blir det inte bikramyoga så ofta, men det kan bli en snabbis till gymmet för cirkelträning eller så. Tränar jag så vill jag flåsa, svettas – och gärna ha ont någonstans, säger Tilde.

– Bikramyoga är så underbart för man blir oerhört mjuk i kroppen och kan utmana sig själv ordentligt, något man känner av sen …

Intresset för yoga har funnits där ganska länge.

– Tidigare hyrde vi in en yoga-instruktör till redaktionen två dagar i veckan, det var väldigt lyxigt.

Du ser alltid så pigg och fräsch ut – trots ett fullspäckat schema?

– Ha, ha, ha! Det beror på Anna, säger Tilde och pekar på sminkösen Anna Kokotos.

– Skämt åsido så är jag trött jämt. Jag sover alldeles för lite för att hinna med allt men försöker ta en sovmorgon någon dag när jag är ensam.

I perioder är det väldigt tufft och det finns dagar då jag inte tror att jag någonsin ska se botten av tvättkorgen igen.

Du skriver dessutom på din andra bok?

– Ja, ytterligare en sak att lägga till listan att hinna med mellan sändningar, barn, fotograferingar och vänner. Det är inte klokt egentligen!

Vad handlar boken om?

– Det är en släktkrönika. Vi har många starka kvinnor i släkten som levt på alla kontinenter utom Australien. Allt är återberättat för mig av mamma och mormor och den startar i början av 1800-talet. Jag längtar tills jag är klar med manuset.

Så hur hinner du allt egentligen?

– Det gör jag ju inte! Men jag är ganska uthållig. Jag funderar inte, jag gör – det är en stor fördel.

– Jag tycker att man borde forska i var all energi tar vägen som man har som barn. Den där outtömliga energin skulle vi mammor också behöva då och då, säger Tilde och tittar på femåriga dottern Naemis krumsprång. I dag ville hon följa med mamma hela dagen och hon väntar snällt medan Tilde fotograferas.

Du har precis träffat en ny kärlek. Vill du ha fler barn?

– Det kan man inte veta. Varje barn är en gåva.

Du och Thomas Eby har varit tillsammans i ett halvår ungefär, men det är hemligt hur ni träffades och allt var väldigt hysch-hysch i början.

– Ja, och det tror jag är bra. Men vi har en jättebra relation, mer vill jag inte säga, säger Tilde och ler.

Jag ville att du skulle måla upp din drömdag, men du ville inte?

– Nej för jag lever mina drömdagar. Det här är min verklighet och man måste gilla sin vardag, annars är man helt stekt. Jag är inte superglad eller full av energi jämt, men jag vill inte byta bort något. Det enda jag skulle önska är lite mer tid till träning, men allt är inte alltid perfekt och då får man leva med det och göra det så bra som det går.

Tildes skönhetstips!

Att vara lycklig. Det spelar ingen roll vad du har för mascara om du är? olycklig.

Manikyr och pedikyr.

Massage.

Var närvarande, annars missar du nuet och hur fantastiskt det är.

Kärlek! Det finns inget bättre knep för utseendet, det är en klassiker som höjer självkänslan! Både kärlek till andra och kärlek till sig själv.

Tilde med sina barn Elian, 9, Zion, 8, och Naemi, 5.

EN HELT VANLIG DAG

07.00 Vaknar. Vi är inte morgonpigga så ingen rör en fena. Jag snoozar till halv åtta, sen väcker jag barnen.

07.30 Frukost

Jag sätter på musik och tänder ljus för att få lite positiv energi.

08.00 Puttar iväg grabbarna till skolan. Jag och Naemi tar det lugnare och hinner prata och mysa mer. Jag har det så bra att jag kan lämna när jag vill, jag behöver inte stämpla in utan kan ofta få

kvalitetstid med henne.

09.00 Går till jobbet. Möten och kollar mejlen.

12.00 Lunchmöte, annars hinner jag gå till gymmet i 45 min och sen tar jag med mig en sallad upp till kontoret efteråt.

12.45 Jobbar igen.

15.00 Lämnar jobbet för att hämta Naemi på dagis. Ofta tar vi med kompisar hem och kanske handlar vi. På kvällen kan det bli aktiviteter som dans, fotboll eller taekwondo.

19.00 Stopp! Alla kompisar får gå hem för då vill jag att vi ska varva ner och ha tid för lite mys, läxläsning för grabbarna och sagor för Naemi. Ibland kollar vi på film allihop och då däckar jag lite i soffan.

20.00 ambitionen är då att Naemi ska sova, men ibland blir det lite senare.

21.00–21.30 Killarnas tur att sova!

22.00 När jag lagt alla går jag upp och jobbar, skriver på boken eller krönikor.

02.00 Ljuset släcks och jag lägger mig.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode