All makt åt Björkman

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-16

Allsmäktig Enligt Nöjesbladets källor går Christer Björkman från att vara schlagergeneral till schlagerkung. Urvalsjuryn plockas bort och Björkman väljer själv alla låtar och artister i ett sista försök att få Sverige som schlagernation på fötter igen innan han lämnar sitt uppdrag efter nästa års Melodifestival.

LONDON/STOCKHOLM. Svenska folket krävde­ schlagergeneralen Christer Björkmans avgång efter superfiaskot.

Nöjesbladet kan i dag avslöja att det blir exakt tvärtom.

SVT hoppas und­vika nytt nederlag – ­genom att ge ­honom ­oinskränkt makt, erfar Nöjesbladet.

Anna Bergendahls totalfiasko får under inga omständigheter upprepas. De senaste årens usla resultat i Eurovision song contest har fått Christer Björkman att chockändra reglerna till nästa års Melodifestival.

Orsaken är enkel. Enligt vad Nöjesbladet erfar tänker Christer Björkman avgå som schlagergeneral efter nästa år. Det kan han bara göra med äran i behåll om Sverige vinner, eller åtminstone tar sig till toppen i Eurovision song contest igen.

Urvalsjuryn ryker

För att försäkra sig om det väljer Björkman och SVT bort det som har ansetts som ett riskmoment de senaste åren: urvalsjuryn.

– Christer kommer själv att plocka ut 32 artister och låtar, säger en källa till Nöjesbladet.

Efter Anna Bergendahls fiasko i Oslo ville 80 procent av Nöjesbladets läsare att Christer Björkman skulle avgå. I stället ser han till att stärka sin makt ännu mer.

– Det kommer att bli ett jäkla liv, säger en källa med god insyn i branschen.

Enligt vad Nöjesbladet erfar ska SVT fortfarande uppmana svenska folket att skicka in bidrag till festivalen. Skillnaden i år är att Christer Björkman tillsammans med en liten grupp av sina närmaste medarbetare väljer ut låtarna som tar sig till tävlingen.

– Jag tror inte att Christer bryr sig om det blir protester. Han tänker bara på att vinna hela klabbet nästa år. Sen kan han sluta och för evigt vara kungen av Melodifestivalen, säger en person i Christer Björkmans närhet.

Björkman gör allt för att hålla förändringarna hemliga. Samtidigt har han påbörjat en rad möten med Sveriges största skivbolag för att berätta om nyheten. På så sätt kan han snabbt knyta till sig de hetaste artisterna utan att de måste gå via en urvalsjury.

”Inget är spikat”

Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, säger att det ännu är oklart hur urvalsjuryn ska se ut.

– Christer har träffat olika skivbolag och pratat om nästa års tävling, men inget är spikat ännu. Vi diskuterar alla möjliga lösningar.

Har han fört fram idén om att han ska sköta urvalet tillsammans med en liten jurygrupp?

– Det är möjligen en av idéerna han har testat på dem.

Hall poängterar att urvalsjuryn har sina fördelar.

– Min personliga gissning är att den kommer att vara kvar. Om det blir i samma form vill jag inte säga, men vi behöver en grupp människor för att få fram det optimala startfältet i ett tidigt skede.

Avgår inte

Mathias Engstrand, programchef för SVT Nöje i Stockholm har hand om Christer Björkmans avtal med kanalen. Enligt honom kommer schlagergeneralen att sitta kvar även efter nästa års Melodifestival.

– Uppgifterna om att han ska avgå stämmer inte.

Nöjesbladet har förgäves sökt Christer Björkman för en kommentar.

ANNONS