Här tar de farväl av Härenstam

”Mitt bästa minne är hans ögon”

Vännerna samlades för att ta farväl av Magnus Härenstam.

Under onsdagen hölls en begravningsgudstjänst för den folkkära skådespelaren i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.

Även kungen och drottningen var på plats för att hedra hans minne.

Utanför Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm samlades vännerna för att ta farväl av Magnus Härenstam.

Inne i kyrkan låg ett tjugotal kransar vid kistan och vännerna Claes af Geijerstam och Claes Elfsberg var tidigt på plats för att sätta upp ordensbaner.

– Jag representerar Stallbröderna idag. Han var en aktiv stallbroder. Jag tror han kom in i det före mig. Jag gick med 1975, säger Claes af Geijerstam utanför kyrkan.

Minns hans glada ögon

Stallbröderna är ett svenskt ordenssällskap för skådespelare och nöjesprofiler.

– Mitt bästa minne är hans ögon. Hur han än mådde var ögonen glada, säger Claes af Geijerstam om vännen.

Underhållaren och skådespelaren Magnus Härenstam har en självklar plats i det svenska folkets hjärtan och har sedan länge varit folkkär.

Stora delar av Nöjessverige promenerade in i kyrkan i god tid före tvåslaget.

Några stannade till för att prata med den samlade pressen. En uppenbart rörd Peter Dalle delade med sig av sina minnen med Magnus Härenstam.

– Det är mycket. Men undrar om han inte gjorde nåt som heter ”Föredraget”. Och sen när vi satt i hans stuga på Långholmen och pratade, säger han.

Kungen och drottningen på plats

Precis minuterna före minnesceremonin startade i kyrkan anlände också kung Carl Gustaf och drottning Silvia till kyrkan för att hedra Magnus Härenstams minne. Då hade Säpo sedan tidigare varit på plats för att inspektera lokalen.

– Magnus Härenstam var en god vän och en fantastisk underhållare med äkta och ärlig humor och han uppskattades av människor i alla åldrar. Han var det goda skämtets mästare, har kungen tidigare hälsat till Aftonbladet.

Även allmänheten har beretts plats i kyrkan, där Helen Sjöholm och Bengan Janson kommer att sjunga och spela dragspel till skådespelarens minne. De psalmer som har valts för minnesceremonin är ”Guds kärlek är som stranden” och ”Härlig är jorden”.

Officiant var Per Unsgaard.

I kyrkan satt besökarna axel mot axel. Och trots att det var en varm julidag var lokalen sval.

– Vi älskade honom. Han gav oss så mycket och var som en familjemedlem. I barnprogram, film och frågesport. Så är det med de som är folkkära, sa Unsgaard under sin predikan.

Privat minnesstund för de närmaste

Efter begravningen hålls en minnesstund för de närmaste vännerna, de speciellt inbjudna och familjen på Operaterrassen.

I skådespelarens dödsannons, som familjen delade i midsommar via Facebook-sidan ”Magnus Härenstam - i våra hjärtan” skrev man en sista hälsning till fadern och maken.

"Min innerligt älskade, älskade man. Vår älskade pappa, morfar, bror, svärson, svåger. Tack för all din kärlek. Bara vi håller ihop”, stod det.

– Magnus brukade alltid säga "bara vi håller ihop". Och det har vi också gjort, sa den nära vännen Vicky von der Lancken efter hans bortgång.

Publisert: