Mikael Persbrandt

Mikael Persbrandt ska kommunicera via app

NÖJE

Gör som Zlatan: ”Om jag vill berätta något, så är det här”

Mikael Persbrandt följer i Zlatan Ibrahimovics fotspår och väljer att sköta all sin kommunikation via en app.

Ett naturligt steg att ta för någon som råkat ut för "mediernas förvrängda budskap", menar Istvan Beres, vd på Mikz AB som utvecklar appen.

"Om jag vill berätta något, så är det här. Om jag vill dela något, så är det här", skriver Mikael Persbrandt i ett pressmeddelande.

Istvan Beres kallar appen för "en plattform där informationen inte passerar mediefiltret som ofta förvränger budskapet".

– Absolut, så är det. Alldeles för ofta blir det felaktigt och baserat på rykten och missinformation. Det är naturligtvis någonting som Mikael själv råkat ut för, säger han till TT.

Visar på missnöje

Marie Grusell, medieforskare vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMG, tror att det här kan vara ett uttryck för Mikael Persbrandts missnöje med delar av den svenska pressen.

– Sedan är det ju i medierna folk vill synas, det är de som har störst räckvidd. Nu förlorar han en del av sin mediesynlighet, som ju är en del av hans jobb, säger hon.

Men det behöver inte nödvändigtvis bli så att Mikael Persbrandts medieexponering minskar. När Zlatan Ibrahimovics kanal på Mikz, "Zlatan Unplugged", lanserades sade fotbollsspelaren att "det skrivs för mycket om mig genom andra. Nu ska det skrivas mer om mig genom mig". Både Aftonbladets och Expressens chefredaktörer sågade tilltaget, men kvällstidningarna har knappast valt bort att skriva om Ibrahimovic sedan dess. Skillnaden är att det är appen som citeras när medierna inte längre har direkt tillgång till personen i fråga.

Envägskommunikation

Enligt Istvan Beres befinner sig Mikz för närvarande i förhandlingar med en artist av Madonnas eller Aviciis kaliber. Med företagets retorik heter det att "kändisen äger sin egen kommunikationskanal". Men en farhåga är att artisten, skådespelaren eller idrottaren inte kommer att ställas till svars på samma sätt om exempelvis en kontroversiell situation uppstår.

Marie Grusell menar däremot att det i nuläget är för få personer som använder liknande appar för att det ska kunna få några allvarligare konsekvenser.

– Jag tror inte att vi kommer att få något problem ur ett demokratiskt perspektiv i den närmaste framtiden, för det är väldigt få personer som har glädje av en sådan här app, säger Marie Grusell.

Patrick Stanelius/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Mikael Persbrandt

ÄMNEN I ARTIKELN

Mikael Persbrandt

Zlatan Ibrahimovic

United Influencers (fd Mikz)