Bisarrt knasigt – men Dag-Otto levererar alltid

avJens Peterson

NÖJE

Snårig intrig mest ursäkt för överspel i ”Brännvin i kikar'n”

1 av 2 | Foto: Bo Håkansson
hårda nyp Stefan Gerhardsson och publikfavoriten Dag-Otto (Jojje Jönsson), som är tillbaka som brevbärare. Dag-Otto är med för åttonde gången, och ger ansikte åt sommar-Sveriges största utomhus­teater.

Vallarna gillar att odla sina buskisar år efter år.

Brännvin i titeln. Och återkomst för brevbäraren Dag-Otto, publikfavoriten.

Den här gången placerad i en fars där han märkligt ofta är den minst konstige figuren.

Stefan & Krister-familjen i Falkenberg är värd applåder för att den skriver nya lustspel och försöker väva sin humor kring mer än sex och sprit. Årets handling är nästan för ambitiös för en sommarkväll.

Intrigen kräver så mycket förklaring att inledningen är förvirrande. Allt utspelas 1953 utanför ett hus som ska säljas av två bröder där den ene ska lura den andre. I huset bor en far och hans dotter, fast det vet inte bröderna. Försäljningen ska skötas av en mäklare som har en tvillingbror med en helt annan personlighet.

Och brevbäraren Dag-Otto? Tja, han kommer förbi och har med sig en ”tant” som har bett att få följa hans postrunda. Varför? Så mycket förklaringar hinner vi inte med.

Slickad mäklare

Intrigen är mest en ursäkt för att ett antal skådespelare ska komma in och göra sina gubbar i olika nivåer av överspel. De avlöser varandra i en parad av excentriker.

Robin Stegmar skruvar upp volymen till elva i två roller. Han är dels en slickad mäklartyp som verkar ha växt upp med Van­heden som förebild, dels dennes stammande tvillingbror som varken kan prata med flickor eller öppna en grind. Bisarrt knasigt.

Krumelur som förvirrar

Siw Carlsson är pjäsens lugna centrum. Anna Carlsson är också bra i sin comeback på Vallarna. Dag-Otto är som alltid kul, den inte särskilt smarte brevbäraren. Men han är till sin natur en biroll, en krumelur som kommer in och förvirrar.

Det är åttonde gången som Dag-Otto dyker upp på Vallarna.

I år bär han uppsättningen, en brevbärare som inte lämnar sin post och ger ansikte åt sommar-Sveriges största utomhusteater.

Brännvin i kikar’n

Vallarna, Falkenberg. Fars i regi av Lars Classon, med Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Stefan Gerhardsson, Robin Stegmar, Jessica Heribertsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen