Nöje

Lider du av att heta Sven?

Av: 

Gustaf Tronarp

NÖJE

Kända svenskar om ’Frost’-stjärnans namnhån

Disneys succéfilm ”Frost” har startat en nordisk namntrend i USA.

Nu varnar ­skådespelaren Josh Gad för att döpa barn till Sven, som är väldans svårt att uttala för amerikaner.

Följ Nöjesbladet på Facebook – och bli helt otroligt allmänbildad på kuppen

Sven Melander, 67, komiker och skådespelare, Stockholm:

Sven Melander.
Sven Melander.

– Nej, det gör jag inte. Det går alldeles utmärkt att heta Sven om man bor i Skandinavien eller i Tyskland, där finns det också många Svennar. Men jag tycker inte amerikaner bör ge sina barn namnet Sven, de kan faktiskt inte uttala det. Sedan är jag väl lite traditionalist, namnet Sven hör inte hemma i USA.

Sven Hedlund, 69, sångare, Sävsjö:

Sven Hedlund.

– Inte alls. Men jag har svågrar som är från USA, och de hade svårt att säga Sven i början. Det blev alltid Seven. Men nu har en av dem döpt sin son till Sven, och han verkar trivas väldigt bra med det namnet. Jag har haft stor glädje av mitt namn. Jag uppmuntrar föräldrar i USA att döpa sina barn till Sven.

Sven Nordqvist, 68, tecknare och författare, Stockholm:

Sven Nordqvist.

– Jag har alltid tyckt att Sven är ett töntigt namn. Eller åtminstone tyckte jag det när jag var yngre. Men nu tänker jag inte på det längre. Jag vet inte varför jag ­tyckte så egentligen, det hängde väl ihop med ett allmänt dåligt självförtroende. Sven låter lite ­mesigt.

Sven Hagströmer, 71, styrelseproffs, Stockholm:

Sven Hagströmer.

– Inte ett dugg. Jag har en son som också heter Sven, och han är inte alls förstörd av det. Jag tycker att det är härligt att Sven får lite tid i rampljuset. Det är som en klocka som står stilla och därför bara går rätt två gånger om dagen. Nu är det Svens tur. Jag ­tycker att namnet Sven hamnat oförtjänt mycket i bakgrunden.

Sven Nylander, 53, före detta häcklöpare, Malmö:

Sven Nylander.

– Ja, i USA led jag av det. Där blev jag antingen kallade Seven eller Schwein. Då är ju Seven den trevligaste varianten. Men sedan blev det alltid mr Nylander. Så jag håller med om att amerikaner inte bör döpa sina barn till Sven. Då skulle jag rekommendera Olof i stället. Det är mitt favoritnamn, det heter alla mina söner och alla pojkar i min släkt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: