Lulu Carter: ”Positivt för många kvinnor där ute”

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon var en av dem som startade Metoo-rörelsen i Sverige och slog larm om Martin Timells misstänkta övergrepp.

Nu är Lulu Carter ett av huvudvittnena i åtalet mot den före detta TV4-profilen.

– Åtalet visar att kvinnor blir hörda, säger hon.

Under tisdagen åtalades den före detta TV4-profilen Martin Timell för våldtäkt.

Gärningen ska ha ägt rum på en jobbfest för ”Äntligen hemma” år 2008. Den utsatta kvinnan var assistent på tv-programmet och har berättat om händelsen för Nöjesbladet.

I åtalet mot Martin Timell presenteras sju vittnesmål. TV-profilen och inredaren Lulu Carter, 56, som gjorde 18 säsonger av ”Äntligen hemma” tillsammans med Martin, är ett av huvudvittnena.

Hon ska ha sett hur Martin Timell tagit tag i, alternativt lagt armen om assistenten. Assistenten ska sedan ha reagerat och lämnat badtunnan. Och dagen efter berättat för Lulu Carter att Timell stoppat fingrarna i hennes underliv.

Åtalet ser hon som en upprättelse.

– Jag tycker att det är fantastiskt och bra och det talar sitt tydliga språk. Något håller på att hända på en rättslig nivå i Sverige – att kvinnor blir hörda. Metoo är inte bara en fluga som snart är över, man tar saker på allvar. Det är väldigt positivt för många kvinnor ute i landet. Det väcks förhoppningar om förändring. Det är det som sker nu, säger hon.

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl

”Jag har fått uppbackning hela vägen”

Inredaren och tv-profilen Lulu Carter var den som först slog larm om att Martin Timell utsatt henne och andra medarbetare på TV4 för sexuella trakasserier och övergrepp.

”Timell = TV4’s egen Harvey Weinstein. #metoo”, skrev Lulu Carter i ett inlägg på Instagram, som publicerades i oktober förra året. Det blev ett av startskotten för Metoo-rörelsen i Sverige.

– Det känns bra att veta att man åstadkommit något fantastiskt, som kommer att ha betydelse för framtiden. Jag är väldigt nöjd och glad med att jag gjorde det jag gjorde. Jag har bara fått uppbackning hela vägen, säger hon.

Lulu Carter har tidigare berättat för Nöjesbladet om hur Timell ska ha utsatt henne för sexuella trakasserier redan under deras andra inspelning.

– Vi åkte upp i en hiss tillsammans, för att möta familjen vars lägenhet vi hade gjort i ordning. Då tryckte han upp mig mot väggen och tog tag i mina bröst. Och så sa han ’de här, det här är juveler, de kommer vi få så jävla mycket tittarsiffror på. Men du måste alltid ha urringat”, och så drog han ner min urringade tröja, har hon berättat.

Övergreppen ska sedan ha fortsatt under tio års tid.

Kräver att TV4-ledningen avgår

Lulu Carter har riktat skarp kritik mot TV4 och produktionsbolaget Meter, som hon menar har vetat om Martin Timells beteende under alla år, men ändå hållit honom om ryggen.

Hon har också krävt TV4-ledningens avgång, något hon fortfarande håller fast vid.

– Det faktum att det här blir ett åtal, så är det väldigt allvarligt hur TV4-ledningen har hanterat det här. De kan inte sitta kvar med tanke på hur mycket de har mörkat. De har slängt Martin framför bussen och hoppats på att de ska komma undan, säger Lulu Carter.

Publicerad:

LÄS VIDARE