Nöje

– Jag ville slå honom

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Kinnaman om Gustaf Skarsgård och att nästan få rollen som Arn

Foto: Lotte Fernvall

Han var så här nära att bli Arn.

I stället fick Joel Kinnaman, 28, rollen som hjältens värsta fiende i ”Arn – Riket vid vägens slut”.

– Först var jag jättebesviken. Men jag på en häst ... det hade inte blivit någon bra actionfilm om jag hade spelat Arn, säger han.

FRÅN HJÄLTE TILL BOV Joel Kinnaman spelar Arns fiende Sverker Karlsson (mitten ovan) i nya ”Arn – Riket vid vägens slut”. Men han var själv tippad att axla huvudrollen i filmerna om den svenske tempelriddaren. ”Hade jag blivit Arn, hade jag ju tyckt att det var hur fett som helst,” säger Kinnaman.

Foto: sf

Det är inte Joel Kinnaman själv som går runt och pratar om att han nästan fick titelrollen i Sveriges genom tiderna största filmprojekt. Men det var ju så att nästan varenda svensk skådespelare i den generationen provfilmade. Och envisa rykten i branschen hävdar att han var den främsta utmanaren till Joakim Nätterqvist. Och Joel erkänner att han var där ”en massa gånger”.

– Först var jag jättebesviken, men sedan fick jag ett så himla bra jobb på teatern i Göteborg, så sorgen lade sig fort.

”Otroligt bra”

Joakim Nätterqvist.

– Det är klart att hade jag blivit Arn, hade jag ju tyckt att det var hur fett som helst. Men Jocke är ju otroligt bra i filmen. Det var han som skulle göra Arn, helt enkelt.

Och så blev det alltså en färgstark biroll i Arn-filmen, som kungen över den ätt som strider mot Arn.

Som 10-åring var Joel Kinnaman med i tv-serien ”Storstad”. Åtta år äldre storasystern Melinda hade då redan gjort flera roller på film och tv, bland annat i ”Mitt liv som hund”.

Blev inspirerad

Gustav Skarsgård.

– Hon var den första som fick mig att förstå att detta är ett yrke. När jag tog ett vuxet beslut var det nog mer inspirationen från kompisar jag umgicks med, som Gustaf Skarsgård.

De har känt varandra sedan tonårstiden, när deras två gäng sprang på varandra i Vitabergsparken på Söder i Stockholm.

– Jag var väl 14 och han 13 och jag ville bara slå honom för att han var glad, säger Joel och skrattar åt minnet. Några år senare, på gymnasiet, blev de bästisar. Nyligen var Joel, Gustaf och övriga Skarsgårds-barn och hälsade på Stellan Skarsgård i det hus han hyr i Hollywood, där han filmar ”Änglar och demoner”.

– Stellan stod mest och lagade mat åt oss, säger Joel.

Redo för rampljuset

Det var efter en liten roll i ”Den osynlige” (”Jag fick sparka ihjäl Gustaf”, säger Joel och skrattar) som han bestämde sig för att bli skådis. Nu känner sig Kinnaman redo att ta plats i rampljuset.

– Om man inte tycker om att folk kollar på en skulle man ju inte valt det här yrket. Men jag är rätt medveten om hela processen kring kändisskapet. Om man går i gång på att bli igenkänd, kommer man att förlora sig själv i det.

Singelkille

Namn: Joel Kinnaman.

Ålder: 28.

Familj: Singel.

Bor: Stockholm.

Inkomst: Cirka 450 000.

Aktuell: På bio, som kung i nya Arn-filmen. I filmversionen av Lotta Thells roman ”I skuggan av värmen” som kommer på bio efter nyår. I två av Anders Nilssons nya Johan Falk-filmer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarshop hos Gina Tricot! Klicka hem årets hetaste trender här.

Gina Tricot

Publisert: