Kvinnor som hyllar kvinnor

Publicerad 2013-03-08

Klicka på bildspelet för att se kända svenska kvinnor hylla sina förebilder

De är själva hyllade, folkkära och älskade. De är idoler. I dag är det Internationella kvinnodagen och Nöjesbladet lät därför kända svenska kvinnor hylla sina förebilder. Klicka på bildspelet för att läsa om varför Amy Diamond, Magdalena Graaf och Isabella Löwengrip vill lyfta fram program­ledaren Oprah Winfrey. Varför Gina Dirawi tycker att kronprinsessan Victoria är den viktigaste kvinnliga förebilden just nu.

Och varför de svenska kändiskvinnorna står på kö för att hylla nobelpristagaren Aung San Suu Kyi.

Lill Lindfors, 72, artist, Stockholm/Öland

Laleh, hon är sann tycker jag. Hon är vän, ärlig och gör ingenting som hon inte kan stå för. Hon skriver fina texter och är engagerad. Sedan finns det ju många modiga kvinnor runt om i världen. Som de tre nobelpristagarna Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman. De arbetar för fred i Liberia som jag har besökt många gånger.

Hur ska du fira Internationella kvinnodagen?

– Jag hade ju tänkt fira i fjällen på skidor, men nu får vi se eftersom jag är sjuk. Jag kanske ska ta det lugnt och inte göra så mycket. Annars har jag ofta varit med på tillställningar med kvinnotema.

Vad betyder internationella kvinnodagen för dig?

– Det är bra att kvinnofrågor ställs i fokus. Det finns så mycket att uppmärksamma. Som lika lön, kvinnohatet och kvinnors rätt till skydd. Sedan är jag engagerad i kvinnors hälsa. Den 14 mars är jag i Sundsvall för att delta i en gala för kvinnors hjärtan, Woman in red. Elin Börjesson

Gina Dirawi:

Gina Dirawi, 22, programledare, Stockholm

– Just nu är det kronprinsessan Victoria, för att hon gick på QX-galan. Det är väldigt stort av Sverige att vara en förebild på det där sättet och visa hur viktigt det är med alla människors lika rätt och lika värde. Så det tycker jag var väldigt bra.

Hur viktigt är det i dag att kvinnor uppmärksammas på det här sättet?

– Jätteviktigt. Jag tror att det är en del av samhällsutvecklingen att hela tiden visa kvinnor i sammanhang där de inte ska se fina och söta ut, utan att i stället visa kvinnor som står för någonting, kvinnor som vill påverka. Så att man också lär kommande generationer att tjejens plikt inte är att bara se fin och snygg ut, utan att man också ska fortsätta nå sina mål och kämpa på.

Hur ser du på att vara en kvinnlig förebild?

– Det är också jätteviktigt för mig. Även om Sverige i dag är mycket mer jämlikt än andra länder, så är det inte jämställt mellan kvinnor och män. Sedan är det viktigt också att som ung tjej visa att ens kapacitet inte ligger i vare sig kön eller ålder. Att visa att vi också kan vara seriösa och ta stora jobb, trots vår ringa ålder.Frida Söderlund

Zandra listar sina förebilder

Aftonbladets reporter, bloggare och krönikör listar sina favoriter

1 Jag har sagt det förr, men det tål att upprepas till den dagen jag stupar från min post. Det finns ingen som Madonna. Hon slog ner som en bomb och förändrade världen medan folk stod med öppna munnar och tittade på.

2 Hon har byggt upp en egen värld, en O-värld. Vad Oprah Winfrey än rör vid blir det till guld. Jag orkar inte ens börja räkna upp vad hennes imperium består av. Det räcker att konstatera att ordet ”gigant” inte ens räcker till.

3 Leif GW kan gott sitta och muttra om sina förträffliga deckare och klanka ner på Läckbergs stilistiska förmåga. Samtidigt som hon reser världen över och hyllas varhelst hon sätter sina fötter. Ha!

4 ”Journalister är så envisa. Lämna ett tomrum i tidningen bara och skriv: - Här skulle det ha stått nåt om Astrid Lindgren, men hon ville inte.” Älskade Astrid Lindgren. Vad hade världen gjort utan dig?

5 Hon fick alldeles för lite uppmärksamhet med tanke på att hon är en tvättäkta vettig och rak människa. Tarja Halonen var Finlands superwoman i 12 år. Jag röstar för att hon ska få regera världen.

6 Maria Montazami har kanske inte tillfört världen så där överdrivet mycket förutom en tofshajp och tv-reklam. Men fan vad härlig hon är ändå.

ANNONS