Första bilderna: Här är SVT:s Eurovision-scen

Publicerad 2013-05-03

Så ska SVT göra världens största underhållningsprogram mer intimt

Scenbygget är färdigt och produktionen repar för fullt.

Nu visar SVT upp Eurovision-scenen för första gången.

– Vi har legat efter i elva månader, men nu ligger vi faktiskt på tid för första gången, säger Christer Björkman.

Den 18 maj försvarar Robin Stjernberg titeln i årets ”Eurovision song contest”. Här är de första bilderna på den färdigbyggda scenen i Malmö Arena.

Äntligen har SVT:s produktion hunnit ikapp tidsschemat.

– Vi ligger bra till, det här är väl egentligen första gången då vi ligger där vi borde vara. Vi har legat efter i elva månader, säger producenten Christer Björkman.

Och repetitionerna pågår för fullt. På måndag ska de första artisterna stå på scenen och tills dess måste ljus, ljud, grafik och effekter sitta.

Publiken behöver inte storbildsskärm

– Allt är jättestort jämfört med Melodifestivalen och all annan underhållnings-tv. Det här är det största vi någonsin har gjort. Men det är ingen 100 meters LED-vägg som i Moskva, det är ju något annat. Det kommer bli en närhet både för artisterna och publiken att känna av varann, man kommer inte behöva titta på en tv-skärm. Nästan alltid när man ser sådana här evenemang så sitter man ju i princip och tittar upp på storbildsskärmen för att förstå vad som händer. Det kommer du inte behöva här. Närvaron från scenen är så påtaglig, vi har ju scenen mitt på golvet.

Men är det mest för publiken i arenan?

– Vi kommer få en oerhörd kontakt mellan artist och publik, det är häftigt. Det kommer förmedlas till tv-tittarna också, vi har placerat alla kameror i arenan utifrån att vi ska kunna få in kontakten mellan publik och artist så det känns i bild.

SVT har stoppat Ukrainas vattenfall

”Eurovision song contest” är känt för sina stora scenshower. Men i år har SVT satt stopp för några av de mest spektakulära numrena. Bland annat hade Ukraina efterfrågat ett vattenfall på scenen och Moldavien ville använda sig av 1000 heliumfyllda ballonger med LED-ljus som skulle släppas upp av publiken under låtens framförande.

Christer Björkman förnekar att det skulle ha att göra med att Malmö arena är den minsta arenan på många år i Eurovision:

– Det är ett konstnärligt beslut, säger han.

– Vi har ju en helhetsvision för att hålla ihop programmet och där håller vi oss. Sen lyssnar vi och tar emot input givetvis som man gör varje år, men det är ju vår produktion det är vi som i slutändan har sista ordet för vad det är vi visar upp. Om önskemålen avviker för mycket från helhetsbilden som vi vill ha så godkänner vi inte så klart.

ANNONS