Sofia Wistam: ”Saknaden efter Ebba är så man kan ta på den”

Mamma Jeanette om sorgen – två år efter Drottninggatan

avAndreas Hansson, Benjamin Andrée

Publicerad:
Uppdaterad:

Jeanette Åkerlund förlorade sitt enda barn i terrorattacken på Drottninggatan.

I säsongspremiären av ”Sofias änglar” får hon hjälp att komma vidare i vardagen.

– Mitt liv har för alltid förändrats. Saknaden av Ebba blir bara större och jag kämpar med att hitta motivation i livet, säger hon till Nöjesbladet.

Den 7 april 2017 slogs Jeanette Åkerlunds liv i spillror då hennes elvaåriga dotter Ebba blev ett av offren i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Jeanette förlorade sitt enda barn och sorgen och saknaden är fortfarande enorm.

– Jag påminns om Ebba dagligen, i många situationer. Oftast är det vid tillfällen där vi gjort saker ihop som jag tänker på henne men även saker jag upplever på egen hand och blir ledsen över att hon inte delar med mig, säger hon till Nöjesbladet.

Stöttar andra barn

Som en del i sorgearbetet har Jeanette startat Ebbas Änglar, en insamlingsstiftelse som stöttar barn och ungdomar att utveckla sina talanger inom kultur och idrott.

– Mitt liv har för alltid förändrats. Saknaden av Ebba blir bara större och jag kämpar med att hitta motivation i livet. Det som hjälper mig framåt är det arbete jag gör genom Ebbas Änglar. Det ger mening att kunna hjälpa andra barn i Ebbas anda och att därmed också bevara och hedra hennes minne.

I onsdagens säsongspremiär av ”Sofias änglar” på Kanal 5 blir det känslosamt när Jeanette får hjälp med att färdigställa de planer hon och dottern hade för hemmet och trädgården i Bromma.

Det är första gången som ”Sofias änglar” väljer att söka upp någon för att erbjuda hjälp.

– Vi ville belysa förlusten av ett barn och frågade Jeanette om det fanns något vi kunde hjälpa till med, säger programledaren Sofia Wistam till Nöjesbladet.

– När ”Sofias änglar” hörde av sig från början så blev jag faktiskt lite skärrad och kände: ”Oh, nej jag vill inte sitta i tv och gråta”. Jag lät tanken landa och då insåg jag att jag behöver ju faktiskt hjälp, säger Jeanette i programmet.

Wistam rörd till tårar

Wistam som gjort tolv säsonger av programmet blir rörd till tårar när Ebbas mamma berättar om dotter.

– Det går ju inte att förstår hur det är att förlora ett barn när man inte gjort det själv. Saknaden efter Ebba är så man kan ta på den i hela huset. Hon fanns fortfarande kvar i huset i mammans sorg, säger programledaren .

1 av 3 | Foto: Kanal 5
Jeanette Höglund.

Jeanette Åkerlund minns inspelningen från i somras.

– Det var en utmaning och mentalt påfrestande men alla inblandade i produktionen är fantastiska människor med stor närvaro och med en väldig respekt för vad vi medverkande varit med om, vilket gör att man orkar ta sig igenom den och jag är idag glad över att jag tackade ja, säger hon.

”Insåg att jag kört fast”

Det har varit svår för Jeanette att nå ut med Ebbas Änglar och hon hoppas att medverkan i programmet ska vara till hjälp.

– Jag tackade ja för att jag insåg att Ebbas Änglar kan hjälpa fler barn om fler människor känner till att vi finns. Min förhoppning är att programmet ska nå ut både till människor som vill stödja Ebbas Änglar och till de målgrupper där barn som behöver vår hjälp finns, så att de därmed känner till att de kan ansöka om ”en änglagåva”. Jag insåg också att jag kört fast i de planer Ebba och jag hade med vårt hem och att jag inte hade orkat att slutföra dem på egen hand.

”Sofias änglar” visas onsdagar klockan 21.00 i Kanal 5 och på Dplay.se.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM