Tove Lo efter sexkritiken: ”Skillnaden stör mig”

avFrida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor intervju med svenskan som gör succé över hela världen

1 av 5 | Foto: Tove Lo gästar ”Idol” 2016.

Ett skrevgrepp på bästa sändningstid.

Det var allt som behövdes för att ett helt land skulle förstå vem Tove Lo verkligen är.

Kompromisslös och sig själv – men också besviken på ett land som hon trodde kommit längre.

– Jag har aldrig känt att jag i Sverige ska skämmas över att vara tjej och öppen med min sexualitet, säger hon.

Lördag femte november 2016.

Det är dagen efter Tove Los framträdande med nya singeln ”Cool girl” i svenska ”Idol” på TV4 och hennes amerikanska turnéledare får ett samtal från skivbolaget. Han känner sig plötsligt förvirrad, ett helt land är tydligen upprörda och Tove behöver svara på några frågor angående "vad hon gjorde".

– Vadå, vad gjorde hon? Har hon gjort något som jag missat? frågar han.

Svaret? Tove Lo tog på sig själv, på sitt kön, på scenen.

Sverige ett öppet land

En vecka senare sitter 29-åringen på skivbolagets kontor och skakar på huvudet samtidigt som hon skrattar lätt.

– Jag blev förvånad men kände också ”okej, intressant att se att det här väcker så mycket känslor”. Jag respekterar att alla har olika syn på sexualitet och att alla väljer hur man vill uttrycka den, men jag gjorde det som kom naturligt för mig, säger hon.

– Det är nytt att behöva ta de här diskussionerna i Sverige. Jag känner ändå att vi är ett liberalt och öppet land, och jag har aldrig känt att jag i Sverige ska skämmas över att vara tjej och kvinna och sexuell och öppen med det. Så jag blev väldigt förvånad att reaktionerna blev så.

”Inget läskigt”

En bild, gestaltande Tove Lo, Anton Ewald, Chris Brown och Michael Jackson spreds snabbt viralt på Twitter efter framträdandet. Tweeten löd: "En av dessa artister har fått mycket mer negativ kritik än de andra för att ha rört sitt skrev på scen. Gissa vem".

Vem det var? Ni har nog förstått det nu.

– Det gör mig fan lite besviken. Det kändes konstigt att röra om i en gryta som jag redan trodde var i full vispning. Det finns inget läskigt eller skamligt i att ta på sig själv som kvinna, och när man blåser upp det så här blir det negativ energi kring något som inte borde vara chockerande, säger hon.

– Det minst farliga man kan göra är ju att ta på sig själv. Hade jag varit kille, sjungit en rocklåt och gjort samma rörelse hade det inte varit lika farligt. Men så fort det handlar om tjejer ska det vara skadligt. Det är den, skillnaden mellan män och kvinnor, som stör mig.

Har du alltid haft i dig att utmana gränser? För på något vis så gör du ju det, utan att be om det.

– Exakt. Det var lite så det blev på något sätt. Det började med att jag släppte ett album (”Queen of the clouds”, reds anm) och fick höra att jag var provocerande även om ämnena jag sjöng om inte var något nytt. Det var bara nytt att en ung poptjej gjorde det på det sättet, säger hon.

– Men jag kommer alltid fortsätta. Det blir en sporre, när någon säger att man gör något man inte borde. Då känner jag bara ”vet du vad, då ska jag fan göra det dubbelt upp”. Jag tänker göra och uttrycka exakt det jag vill utan att någon ska säga åt mig att det här är inte rätt. Oavsett vad konsekvenserna blir av det så känns det mycket viktigare för mig än att jag kompromissar. För börjar jag kompromissa… då kan jag inte stå för någonting.

Onanerar i video

Ditt artisteri blev ju väldigt snabbt så. Att du också blev ett med vad du tycker och tänker.

– Ja, det blev så för att musiken var så personlig, och för att jag inte skapat något alter ego. Här i Sverige är ju folk ändå van vid att folk uttrycker åsikter, men i USA och speciellt när man är i popvärlden finns det någon generell tanke om att man ska hålla sig borta från diskussioner. Vara tillgänglig för alla. Men det slog jag ganska snabbt hål på.

Nya albumet ”Lady wood” är kanske ännu mer utmanande. I videon till albumet onanerar hon öppet, något som också väckte en debatt.

– Det ska bli ett spännande år nu. Vad som helst kan hända. Efter jag gett ut del två av den här plattan får jag nog ta en liten paus och ta in alltihopa. Den delen är ännu mer intensiv ...

Så, om svenska folket satte popcornen i halsen under Idol kommer de chockeras ännu mer?

– Ja, fast på ett annat sätt… eller gud, jag vet inte. Hur mycket längre kan man gå? Ha ha. Jag vill ju alltid utmana mig själv. Göra saker som gör mig exalterad och som får hjärtat att slå fortare, men också som gör mig lite skrämd. Det är så jag utmanar mig själv och får inspiration. Så det kommer nog eskalera åt något håll iallafall.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tove Lo

Idol