Kollegorna och vännerna sörjer Wadling

Av: Joni Nykänen, Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

”En av de största och med en obeskrivlig unik stämma”

1 av 6 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Ebbot Lundberg säger att det kommer en ”sinnesöppnare” ibland. ”När jag gick på lekskolan kommer jag ihåg att jag kunde se vilka djur människor var och så. Jag kunde liksom se deras inre väsen”, säger han.

Freddie Wadling är död.

Nu sörjer vänner och kollegor hans bortgång.

– Jag har inte hunnit smälta det här än. Det är ju en hel liga av gigantiska röster som nyligen har gått bort, säger Ebbot Lundberg till Nöjesbladet.

Artisten Freddie Wadling avled under torsdagen, bara en vecka innan han skulle medverka under inspelningen av TV4:s ”Så mycket bättre”.

När Nöjesbladet når Ebbot Lundberg förklarar han hur det är svårt att ens ta in nyheten.

– Jag har sett honom sedan jag var liten. Han har varit ett fenomen och stuckit ut. Han har varit en stor inspiration för många. Han var så hjärtlig och rolig. Jag är väldigt ledsen och det är skitjobbigt att han har gått bort, säger Ebbot Lundberg.

De träffade senast förra hösten vid en spelning i skivbutiken Bengans. Dessutom gjorde Wadling och Lundberg miniroller som "a-lagare" i ”Känn ingen sorg”.

”Jag är helt bedrövad”

Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, kände Wadling privat. Han är djupt tagen av dödsbeskedet.

– Det är så mycket som går genom huvudet nu att jag är snurrig, säger han.

De skulle båda ha medverkat i den kommande säsongen av ”Så mycket bättre”.

– Jag är helt bedrövad. Jag visste att Freddie var dålig, jag kände ju honom privat. Han var den jag kände av oss som skulle åka till Gotland nästa helg. Jag visste att det inte var så bra med honom, men hade sett fram emot att pyssla om honom i tio dagar, säger han.

Han fick dödsbeskedet i morse.

– Det kommer ta lång tid att smälta. Nu sitter jag här på min balkong och sörjer.

Sista gången han träffade Freddie var när de sjöng tillsammans för drygt ett år sedan. Magnus Carlson kommer särskilt att minnas de skämtsamma samtal de brukade ha tillsammans.

– När vi sågs brukade jag säga till honom att han var Sveriges bästa sångare. Då brukade han svara att det var jag som var det. Vi kivades ofta om det. Vi var inte lika som sångare, men vi delade samma musiksmak, säger han.

Hyllas av Bob Hund på Liseberg ikväll

När Nöjesbladet når Bob Hunds frontman Thomas Öberg har han precis bestämt sig för att hylla Freddie Wadling under fredagens Bob Hund-spelning på Liseberg.

– Det här är jättetråkigt alltihopa. Men jag är en ganska onostalgisk person. Sist jag träffade Freddie så bodde han på Sjöfartshotellet i Stockholm, vi skulle jobba ihop och han var full av energi. Ikväll när vi spelar på Liseberg har vi en marchorkester på plats som ska tolka ”Den ensamma sjömannens födelsedag” och det blir vår hyllning till Freddie. Det kommer bli helt och hållet den stunden då jag tar itu med min sorg över det här. Då kommer jag gå in i det, använda popkulturen för att förstärka sorgen, men också visa att musik är världens bästa smärtstillare, säger han.

Konserten livestreamas på Bob Hunds Facebooksida.

– Jag betämde det här för en minut sen, att vi tillägnar Freddie den låten, för den kommer låta som ett koral, säger Öberg.

”Var som ett urberg”

Tomas Andersson Wij har jobbat med Freddie Wadling och skrivit flera låtar till honom. Men han började som ett stort fan av hans band Blue for two.

– När jag kom till Göteborg som 15-åring var det första jag frågade var Freddie Wadling bodde. Jag sökte upp huset, han var mytomspunnen redan då, och tittade in och såg dödskallar på fönsterbrädet. Mitt första minne av honom är att jag vallfärdade till hans lägenhet, säger han.

De träffades sista gången på Malmöfestivalen efter en spelning. Då drack de konjak tillsammans. Tomas Andersson Wij kommer att minnas Wadling för hans stora röst.

– Han var en man som kom ur punken men som hade en otroligt romantisk röst som kändes som att det hade funnits i 1000 år. Den var som ett urberg.

”En av världens bästa röster”

Andreas Kleerup förklarar att det kommer att ta ett tag att smälta nyheten.

– När jag bodde i Göteborg umgicks vi hela tiden och gjorde en massa inspelningar bara för skojs skull. Covers. Som jag har någonstans, säger Kleerup.

– Tre av mina bästa vänner har gått bort på två år. Christian Falk, Olle Ljungström och det här. Freddie hade en av världens bästa röster, fortsätter han.

Även i sociala medier uttrycker många av Sveriges största artister sin sorg över Freddie Wadlings död. Däribland dem som skulle ha blivit hans kollegor i ”Så mycket bättre”.

”Du är så saknad”

Lisa Ekdahl uttrycker sin sorg på Facebook.

”Jag såg honom sjunga på Rival på Mariatorget i april tidigare i år. Då fick vi alla en demonstration i hur anden vinner över köttet. Kroppen var svag. Men anden stark. Och rösten, riktningen, viljan och skärpan, så stark. Efteråt pratade vi en stund i hans loge. Jag ska alltid minnas Freddies ögon, så fulla av liv” skriver hon och fortsätter:

”Vi såg båda fram mot att ses under tio dagar i juni. Nu är han död. Men vi kommer alltid att minnas Freddie Wadling. En av våra allra största. Jag vill gråta. Vila i frid Freddie.”

Josefine ”Little Jinder” Jinder hade sett fram emot att träffa Freddie Wadling på Gotland.

”Du är så saknad. Jag sa ja till ”Så mycket bättre” för att jag är så fascinerad av dig. Nu får vi inte lära känna varandra så. Men nu lyfter du från marken. Och din röst finns kvar med oss”, skriver hon på Instagram.

”Tänker på hans familj”

Även Jill Johnson skulle ha tolkat Wadlings låtar i den kommande säsongen av TV4:s ”Så mycket bättre”. Hon skriver på Instagram:

”Freddies bortgång känns tung. Jag tänker på hans familj och på alla som kände honom. Jag har aldrig träffat honom, men känner sorg för att jag inte fick lära känna honom. Jag såg väldigt mycket framemot det. Visst har tanken om hans hälsa passerat under planeringsstadiet och omtanken har hela tiden varit med i tänket kring honom, men att vi skulle förlora honom nu…. ja, det är svårt att ta det till sej. Vad som händer nu i ”Så mkt bättre” vet vi ingenting om ännu, men produktionsteamets tankar är mjuka och fina och oavsett vad som görs i detta nu, så kommer det att bli som det ska. Sverige har förlorat en ikon. Freddie hade nog haft mycket kvar att berätta.”

”Intensivt år för liemannen”

Peter Le Marc har tidigare specialskrivit en låt till Wadling. Nu länkar han till den på sin Facebooksida och skriver:

”2016 har varit ett intensivt år för liemannen hittills. Han verkar ha siktat in sig på de stora, unika rösterna. Så fruktansvärt tragiskt. Freddies röst var synnerligen unik. En gång på 90-talet träffades vi på nån krog i Göteborg. Freddie klagade över att folk misstog honom för mig på gatorna. Jag är stolt över och smickrad av att han valde att spela in en sång jag specialskrivit för honom. ”Du är mitt morfin”. R.I.P.”

Författaren och artisten Jonas Gardell uttrycker sin sorg på Twitter:

”Freddie Wadling har gått bort, denna magnifike sångare! Hur tänker Gud nu? Kan vi inte få behålla några himmelska röster här på jorden?” skriver han.

Artisten Petter skriver på Instagram:

”Otroligt tragiskt! En av de största och med en obeskrivlig unik stämma. Så tacksam för att jag fick chansen att arbeta med och känna dig. Mina tankar går ut till familjen. Vila i frid Freddie.”

LÄS VIDARE

Publicerad: