Skulle vi vara bättre än Carolina Gynning?

NÖJE

Du borde sätta dumstruten på huvudet som tidernas mest pantade journalist. Hur kan du sitta och försvara en blogg som C. Gynnings?

Mejlet väntade på mig i går morse när jag kom till jobbet. Jag placerar hellre dumstruten på huvuden som tillhör de anonyma hatarnas. Jag följer Carolina Gynnings blogg i princip dagligen. Varför? Carolina Gynning är en människa, precis som du och jag. I en redan utsatt position öppnar hon upp hela sig för alla som vill läsa. Det mesta hon gör, säger, står för, sticker folk i ögonen. Dock inte mina. Det orealistiska är också tjusningen. Även om jag inte alltid står bakom det.

Gynning känner sig förföljd och kränkt av sina läsare. Kritikerna , Förföljarna känner sig i sin tur provocerade och arga. Och vem har mer rätt till sin åsikt? Den här diskussionen går att vrida och vända på lika mycket som handdukarna slungas i min nyinköpta tvättmaskin. Att ha en åsikt, diskutera eller kritisera en bloggare likställer jag inte med hat. Men det kollektiva hatet mot en person är inte vettigt. Jag tycker det är en märklig demokratisk rättighet att anonymt sitta bakom sitt förbannade tangentbord och hata en människa som står där med sitt ansikte och sitt namn, med hela sitt liv . Så skrev journalisten och författaren Marcus Birro i sitt sista inlägg innan han slutade blogga. I en mejlkonversation med honom i onsdags kom två viktiga frågeställningar upp: - Hur hanterar vi konsekvensen av den nya tillgängligheten/friheten på internet? - Vilket offentligt samhälle vill vi ha?

De resterande raderna ur gårdagens mejl om Gynning lyder: Tycker du att hon är en bra förebild eller? Fast du kanske ser upp till brudar som hon. Förmodligen. Kaka söker maka... Då undrar jag: Hur är man en bra förebild i dag? Är jag en bättre människa än Carolina Gynning för jag inte använder botox och bantar? En bra förebild för mig är någon som vågar vara sig själv, vågar visa sina innersta tankar, korpsvarta som gräddvita. Jag ser i alla fall inte upp till perfektion. Ska vi sanera hela internet på personer som inte lever upp till den svenska normen? Så har vi bara glada modebloggare kvar ... Eller så ser vi det bästa med uppfinningar som internet, bloggar och tv. Att de styrs av mitt eller ditt knapptryck på on eller off.