Slagsmål på bussen när Jackson dog

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-27

Nyheten kraschade sajter och orsakade bråk

Nyheten om Michael Jacksons död slog ner som en bomb i hela världen.

Och skapade kaos på många håll.

Kändissajten TMZ var först med att skriva om popikonens plötsliga död i onsdags klockan 21.20 svensk tid. Först en timme senare vågade LA Times och nyhetsbyrån AP att publicera samma information. Sedan exploderade nyheten i medier i hela världen.

Miljontals människor kastade sig genast över sina datorer och mobiltelefoner. Kort tid efter att nyheten kom ut kraschade det massiva nyhetssökandet flera sajter. Många sajter fungerade långsammare under den kraftigt ökade trafiken, uppger AP. Enligt Keynote Systems, som är en service för internetbevakning, drabbades bland annat Yahoo! News, CBS, ABC, The Los Angeles Times och NBC.

Bråk på nätet

Ett enormt antal människor skrev in Michael Jacksons namn i sökfälten på Google. Det var så många att man på sökjätten trodde att det handlade om en organiserad attack mot sajten.

Även Wikipedia hade stora problem, enligt grundaren Jimmy Wales, skriver AP- då det uppstår bråk på nätet mellan läsare och sajtens redaktörer om huruvida man ska lägga till dödsfallet, innan det officiellt bekräftats.

Trycket var mycket hårt även mot Facebook och mikrobloggen Twitter, som snabbt förvandlades till en massiv online- likvaka.

Bråk på bussen

De flesta valde att kasta sig över datorer och telefoner, efter popkungens bortgång.

Men några valde att kasta sig över – sina medpassagerare. Nyheten om Jacksons död slutade med knivbråk och slagsmål på en buss i Miami, uppger nyhetsbyrån Reuters. Bussen var på väg till North Lauderdale när passageraren James Kiernan, 60, fick ett sms om dödsfallet. Han läste upp det högt. Bussföraren kommenterade att Jackson borde låsts in på något fängelse för länge sedan, skriver polisen i sin rapport. En passagerare kontrade med att världen just förlorat en stor talang.

Snart uppstod det hetsig debatt, där åsikterna om Jacksons storhet gick isär. Det slutade med att en annan passagerare, Henry Wideman, 54, hamnade i storbråk med James Kiernan. Det uppstod tumult på bussen. Till sist drog Wideman en kniv och började jaga Kiernan i bussen. Polisen tillkallades och grep Wideman, som fick tillbringa natten i arresten. Han åtalas för misshandel, skriver nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln