SVT, Sveriges Television

Säljes: SVT:s röda morgonsoffa

”100 000 är den absolut värd”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Sveriges kanske mest kända soffgrupp är till salu.

SVT:s röda ”morronsoffa”, som är besutten av en mängd kända statsminister- och popstjärnerumpor, auktioneras ut till förmån för Världens Barn.

– 100.000 är den absolut värd, med tanke på unika historier, säger Alexander Norén, programledare och initiativtagare till försäljningen.

En röd soffgrupp, känd från tv, söker nytt hem.

När SVT:s nyhetsprogram ”Gomorron Sverige” går i graven ska även den röda ”morronsoffan” bort. Därför säljs den nu till högstbjudande – och pengarna går oavkortat till Radiohjälpens insamling för Världens Barn.

”Något insutten (alltifrån statsministrar till popstjärnor har begagnat den genom åren), men se det som en slags patina. Överlag i gott skick, måste ses!”, skriver programledaren Alexander Norén på sin Instagram, som också är initiativtagare till försäljningen.

Han fick idén efter att fått veta att dansgolvet som John Travolta dansade på i discofilmen ”Staurday night fever” sålts på auktion i USA för motsvarande 10 miljoner kronor.

– Då insag jag att det här också är en raritet, som på auktionsspråk kallas provinjens. Den har fått sitt värde efter vem som har haft den och i det här fallet vems rumpa som har suttit på den, eller vilka rumpor. Det är ju många kända rumpor som tryckt ner den där genom åren.

Det är många kända personer som tillsammans har hjälpts åt att nöta ner det röda sofftyget – Allt från Ingemar Stenmark till Icona Pop eller Stefan Löfvén till Silvana Imam.

Hur mycket pengar hoppas ni få in?

– Jag tror att det är farligt att säga ett värde på förhand, men 100.000 är den absolut värd med tanke på unika historier. Då skulle jag vara nöjd.

Försäljningen av soffan sätter även punkt för en viss era. Den 25 augusti sänder ”Gomorron Sverige” sitt sista program och byts den 28 augusti ut till SVT:s nya satsnins ”Morgonstudion”.

Tanken är att soffköparen ska hämta sin nya sittmöbel i den sista direktsändningen av ”Gomorron Sverige” klockan 09.55.

– Vill man inte synas i bild så kan jag tänka mig att kavla upp ärmarna och hjälpa till att bära bort den. Det viktigaste är att rätt köpare får den, det vill säga den som betalar mest.

Fick 25.000 på mejl

Auktionen pågår fram till den 23 augusti. I skrivande stund är soffan uppe i knappt 800 kronor.

– Någon mejlade in ett bud på 25 000. Det gick ju så snabbt, från min vilda hjärna till att göra det på kort tid. Jag fick ihop en organisation först efteråt, så nu har vi haft lite jobb med att mejla tillbaka till de som har mejlat. Det hade varit fint om den som mejlade in 25 papp även lägger ett bud. Så om hen inte har gjort det än, ska jag nog skicka ett snällt mejl med en länk.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Lyssnarna rasar – efter P4:s ändring

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT, Sveriges Television

Alexander Norén