Rickard Olsson efter tittarsuccén: ”Är ju helt galet”

Ändå hotas programmet av nedläggning

Först petades han från Vasaloppet. Sedan fick han veta att ”Vem vet mest” ska göras om – mot hans vilja.

I lördags gjorde premiäravsnittet av ”Sommarkväll med Rickard Olsson” stor tittarsuccé. Men programmet är trots det nedläggningshotet.

Och Rickard Olsson själv är förbryllad.

– Jag fattar faktiskt ingenting, om jag ska vara ärlig, säger han till Nöjesbladet.

Premiären av ”Sommarkväll med Rickard Olsson” blev en bejublad tittarsuccé. Programserien – som är inne på sin femte och kanske sista säsong – hade knappt en miljon tittare. 996.000 stycken, för att vara mer exakt.

– Det är ju kanon faktiskt! En lördag i juli – en miljon tittare. Jag är jätteglad! Och med tanke på förutsättningarna rent sändningsmässigt, då är det ju helt galet, säger programledaren Rickard Olsson.

Samtidigt visades ”Sommarkrysset” i TV4 – som backar. Underhållningsprogrammet från Gröna Lund återfinns inte bland de tio mest sedda programmen den veckan, enligt en sammanställning som MMS har gjort.

– Jag älskar Gry Forssell, men jag älskar också folkbildning. Jag är ju glad att tittarna valde mitt program, såklart. Jag tror att det finns en tittargrupp som är jätteintresserad av tv för vuxna människor.

Kan tvingas lägga ner

Tittarsuccén till trots – ”Sommarkväll med Rickard Olsson” är nedläggningshotat.

Nästa sommar präglas av såväl val som fotbolls-VM. Därför har SVT inte gjort någon ny beställning på det folkkära programmet, berättar Rickard Olsson.

– Jag gör billig tv som lockar många tittare, men det räcker uppenbarligen inte, säger han och fortsätter:

– Allting verkar vara helt slumpstyrt nu för tiden. Jag fattar faktiskt ingenting, om jag ska vara ärlig. Jag har alltid trott att om man gör program som genererar tittare och för en låg budget, så är det bra. Men nu visar det sig att det inte spelar någon roll.

”Jag är otroligt förbryllad”

Först petades han från Vasaloppet. Sedan kom beskedet att långköraren ”Vem vet mest” ska göras om – mot Rickard Olssons vilja. Han har gjort tv i över två decennium. På SVT har han lett allt från ”Söndagsöppet” till ”Melodifestivalen”. Men framtiden är oklar. Efter nyår löper kontraktet med SVT ut.

– På vilka premisser i livet ska man jobba? Det funderar jag mycket över nu. Det räcker inte att göra kanongrejer, för det ska ändå bara göras om. Det känns jättekonstigt, säger han och utvecklar:

– När er rubrik är ”Rickard rasar”, så är det inte att jag är arg, utan att allt rasar. Jag är otroligt förbryllad. Och just tystnaden runt omkring det hela gör mig ännu mer förbryllad. Jag är väldigt kär i public service och SVT. Jag tycker väldigt mycket om dem, men det här tycker jag inte om.

Publisert:

LÄS VIDARE