Mejla

Fredrik Virtanen

Slitna ingredienser blir utmärkt tv-serie

NÖJE

SVT:s största dramasatsning någonsin hade kunnat vara skapad av en slug dator.

Men ”Vår tid är nu” har även själ.

”Vår tid är nu” ser ut att bli succé.
”Vår tid är nu” ser ut att bli succé.

Det är förstås bara en känsla.

Eller, inte bara en känsla. Kommersiell konst skapas i hög grad av fokusgrupper och algoritmer som vet vad vi tycker om. Frågan är bara i hur hög grad dataanalysavdelningen bidrar till innehållet.

Ryan Gosling och Harrison Ford i ”Blade runner 2”

Storfilmen ”Blade runner 2049”, premiär i dag, var cool men kändes artificiell på det viset. Som att varje scen och varje skådespelare, särskilt utseendena, var matchade mot en dators kunskap om vad en 21-årig scifi-pojke tycker om.

150 miljoner dollar i produktionskostnader är inget Hollywood chansar bort.

Och på streamingstjänsten Netflix är betygen delvis borttagna. Nu får via rekommendationer via ”matchning”. Av någon anledning får ”Teen wolf” 91 procents matchning med mig. Jag som inte vill se en serie om ungdomar och varulvar. Jag avskyr varulvstrams. Men något i min historik gör att jag Netflix tror att jag gillar ”Teen wolf”, antagligen eftersom jag tittat på ungdomsserien ”30 reasons why”.

Min känsla är att Netflix utbud blivit alltför styrt av algoritmer och fokusgrupper. Man spaltar upp hur en deckare ska se ut, hur en actionserie ska se ut, hur en komedi ska se ut – allt enligt tidigare tittarreaktioner.

Främsta konkurrenten HBO Nordic är fortfarande bättre, där finns mer själ. Min känsla är att HBO litar mer på konstnärerna och kreatörerna än på algoritmerna. En känsla som kanske bevisas av att HBO vinner betydligt fler och tyngre Emmys än Netflix.

SVT:s nya jättesatsning ”Vår tid är nu” skulle kunnat vara skapat med hjälp av en datorhjärna programmerad på tidigare hits.

Men lika kan gärna kan en skicklig producent misstänka att ett kostymdrama som startar 7 maj 1945, krigsslutet, och handlar om kökspojken Calle som blir kär i överklassflickan Nina, blir en succé om man stoppar ner följande i tv-kvarnen:

5 dl August Strindbergs ”Fröken Julie” och 3 dl Lars Noréns familjeskildringar från 80-talet. Lika mycket Tore Wretmans kökskarriär, och därpå rejält kryddad med folkkära Suzanne Reuter som eventuellt antisemitisk matriark och ”Lorry”-kompisen Peter Dalle som butter kock..

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt spelar centralfigurerna Calle och Nina.

På pappret bör det se ut som jackpot, åtminstone för en bildad publik över 40 år. Men inte förrän resultatet kommer vet man.

Och här fungerar det, inte bara för att premiärpubliken i måndags var stora 1,5 miljoner.

Vår tid är nu” fungerar generellt utmärkt, mycket tack vare fina skådespelare och skicklig regi av rutinerade Harald ”Pojken med guldbyxorna” Hamrell. Trots de slitna ingredienserna påminner serien mest om den danska jättesuccén ”Matador”, som också skildrar ett långt skeende, och hade massvis med själ.

Hur lång denna familjekrönika ska bli vet ingen, och det är egentligen för tidigt att säga om den är värd att bli långkörare. Men 20 avsnitt ska det bli under två säsonger. Sedan ska SVT utvärdera.

Därpå får väl tittarsiffror, fokusgrupper och mer avancerade algoritmer avgöra framtiden. Vilka karaktärer som bör dö, vilka som är mest populära och var det behövs mer stråkar.

VECKANS...

Emilias hit ”Big big world” från 1998 snoddes från Bach, som också snott den, berättade ”Hitlåtens historia”.

…POP. Hitlåtens historia” på SVT är verkligen gediget. Har sagt det förr. Den typ av program som alltid bjuder på överraskningar och riktigt journalistiskt grävarbete, som häromveckan när man försökte hitta scenarbetaren på Stadsteatern i Stockholm som stod förebild för Harpos megahit ”Moviestar”. Tyvärr utan napp. Eller som informationen att Emilias ”Big big world” i själva verket härstammade från ”Nu grönskar det i dalens famn” eller Bachs bondekantat från 1749 – fast i själva verket från en ännu äldre folkvisa som Bach snodde.

”Kockarnas kamp” 2017.

…HUMOR. ”Curb your enthusiasm”, Larry David, HBO Nordic, säsong 9. Haha. Hahaha. Ha. Ha. Hahahahahaha. Hahahahahahaha. Ha ha ha.

…SUPERHUMOR. ”Curb your enthusiasm”, Larry David, HBO Nordic, säsong 9. Haha. Hahaha. Ha. Ha. Hahahahahaha. Hahahahahahaha. Ha ha ha. Sa jag det?

Larry David med skådespelarvänner – roligaste som finns

…POPCORNACTION. ”Designated survivor”, säsong 2, Netflix. En i högsta grad mekaniskt skapad tv-serie med Kiefer Sutherland, nästan som en parodi på nutidens terrornoja och smutsiga politik. Men oemotståndligt underhållande. Varenda känslosträng sjunger, varje cliffhanger är på plats!

…FÖR ÖVRIGT anser jag att ”Kockarnas kamp”, TV4 måndagar kl 21.00, mellan SVT:s ”Vår tid nu” och ”Top of the lake”, är pålitlig som en gammal häst.

Följ Fredrik Virtanen på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande texter.

ANNONS

Handla festkläder från små till stora storlekar. Upp till 60% rabatt på tusentals varor hos Cellbes här!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

LÄS VIDARE

Guide: 32 hetaste tv-serierna hösten 2017

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Vår tid är nu

Peter Dalle

Fredrik Virtanen

Fröken Julie

Lars Norén

Suzanne Reuter