Torekov

Bok med badare i Torekov blev livsprojekt

Av: 

TT

NÖJE

Den svensk-amerikanska fotografen Peggy Anderson började för sex år sedan fotografera människor i Torekov på väg till ett morgondopp. Nu ges bilderna ut i boken "The morning dip".

– Den första sommaren var folk skeptiska, de förstod inte varför jag ville fota dem i badrock, säger hon.

Under sina somrar i Torekov i Skåne såg Peggy Anderson hur ortsbefolkningen utförde en, i hennes ögon, ovanlig ritual. Hon blev snart själv en del av traditionen att ta sig ned till "morgonbryggan" för ett dopp. Under sex års tid har hon fotograferat en stor del av människorna, nästan alla i badrock eller badkläder.

– Jag är uppväxt med två olika kulturer, vilket gjort att jag ibland känt mig som en "outsider" i Sverige, men också till viss del som utlänning i USA. Vanligtvis bär amerikaner inte morgonrock utanför hemmet, men i Torekov går människor till bageriet eller matbutiken i dem, efter badet. Människor älskar ritualer och det är något som förenar oss. I Sverige kanske man inte tycker att det är något ovanligt, men de reaktioner jag har fått i USA är att folk där älskar bilderna, säger hon.

Ingen digitalkamera

Utrustad med en analog kamera på stativ har Peggy Anderson infunnit sig på den så kallade morgonbryggan för att fånga badarna och den speciella stämning som omger morgondoppen. Det var ett medvetet drag att inte använda sig av digitalkamera under processen.

– När man fotograferar digitalt vill folk se resultatet direkt. Jag tog bara en bild av varje fotoobjekt, och kameran och framkallningen blev en viktig del i processen. Det kändes speciellt att hålla fingret mot avtryckarknappen, ta negativet ur kameran och få med mig filmen till New York för att framkalla den. Jag kände aldrig att jag pushade någon att posera, utan det föll sig naturligt att folk drogs till mig och kameran, eftersom jag var där varje dag, säger hon.

"Mitt andliga hem"

Bilderna har visats på Fotografiska och i sommar kommer de återigen att finnas i en utställning på Galleri Torekov. Boken "The morning dip" ges ut av ett tyskt förlag och Peggy Anderson hoppas att hon kan åka till Sverige för lanseringen.

– Just nu bor jag i Paris och i dag har Frankrike släppt reserestriktionerna. Jag tycker det är intressant att ge ut en bok med badrockar, då badrocken eller morgonrocken efter dessa månader blivit en del av garderoben och fått en större betydelse i människors liv. Jag tror man uppskattar mer att vara hemma och att bära bekväma kläder, säger hon.

Peggy Anderson växte upp med svenska föräldrar i New York, men var i Småland på somrarna. De senaste 20 åren har hon tillbringat sina somrar i Torekov.

– Sverige har alltid varit mitt andliga hem och jag ville att mina barn skulle få samma upplevelse som jag. Genom det här projektet känner jag ännu större anknytning till Sverige och jag kommer inte att avsluta det bara för att boken är färdig. Det känns som att jag dokumenterar något som kommer att uppskattas om 50 eller 100 år, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Torekov

Skåne

Båstad