Jakob Oftebro

Jakob Oftebro talar ut om brandolyckan på ”Hamilton”-inspelningen

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Vem av fem tidigare Carl Hamilton tycker han är bäst? Hur allvarligt var det när han fattade eld och inspelningen fick skjutas upp ett år? Vad är tuffast, att träna med Navy SEAL-soldater eller jobba med Kay Pollak?

Aftonbladet har träffat Jakob Oftebro, 33 – stjärnan i nya tv-serien ”Hamilton”.

– Jag hade tur vid branden, om det tagit eld i hela kinden, hade jag sett ut som Freddy Krueger, säger han.

Som alla skräckfilmsälskare vet, är Freddy Krueger seriemördaren med det brandärrade ansiktet som härjar i 1980-talets ”Terror på Elm Street”-filmer. Han spelades av Robert Englund.

Men Jakob Oftebro hade tur i oturen, efter ett års rehabilitering och lite laseroperationer ser han ut som han gjorde innan olyckan. Vi återkommer till den.

Han växte upp i Oslo. Pappa var skådespelare, mamma journalist. Blott 18 år gammal kom han in på Statens Teaterhøgskole som näst yngsta elev någonsin.

Gillar Skarsgård och Persbrandt

Vår nya Hamiltons första kontakt med Carl Hamilton var inte via någon Jan Guillou-bok utan filmen ”Hamilton” (1998) med Peter Stormare.

– Jag såg den på vhs. Var egentligen för ung för att få se den, så jag tyckte det var det coolaste jag hade sett. Det var en norsk regissör (Harald Zwart) så filmen blev väldigt stor i Norge. Sedan såg jag både (Mikael) Persbrandt och Stellan (Skarsgård). Inför den här inspelningen såg jag även de övriga två (Peter Haber, Stefan Sauk) och läste första boken, för att liksom få allt Hamilton under huden.

Har du någon favorit?

– Jag tycker Stellan och Persbrandt är väldigt, väldigt bra.

Vad lockade dig att spela Hamilton?

– Att spela actionhjälte kan vara ganska tråkigt om man bara ska se cool ut och gå runt med vapen. Men Hamilton har en så spännande bakgrund. Är utbildad i USA och åker hem till Sverige. Konflikten i att vara hemlig agent där. Så är han politiskt aktiv och socialist. Och vi får inte bara se actionhjälten, utan även hur han är privat, när han är ledsen ibland och hur han är med sin mamma, vi får alla sidor av Hamilton.

Spelade i Pollaks film

Men du tränade med riktiga Navy SEAL-soldater i USA, eller hur?

– Ja, jag var på military boot camp. Tränade med en sergeant som ville att det skulle vara på riktigt. Det innebar till exempel att bära honom, 108 kilo muskler, på min rygg i tre kilometer. Det är sådant de måste kunna göra på riktigt om en blir skadad när de är på uppdrag. Fast det allra tuffaste att träna upp är vattenbiten. Jag är ok på att simma, men att pressa sig själv under vatten är väldigt tufft.

Vad är tuffast, att träna med Navy SEAL-soldater eller filma med Kay Pollak?

– Wow. Fantastiskt. Jätterolig fråga… det är nog kanske att filma med Pollak (skratt).

Jakob Oftebros största roll i Sverige tidigare var i ”Så ock på jorden” (2015), uppföljaren till ”Så som i himmelen” (2004). Kay Pollak är känd för att vara en mycket krävande regissör.

– Det orkar jag inte riktigt gå in på, bygones are bygones eller… om Pollak nu blir arg för att jag säger det, får han väl bli det. Det var tufft att göra den filmen. Men stora regissörer är ofta tuffa. Lite ska man tåla också om man ska göra bra grejer. Hamilton-serien var också tuff. Inte bara för att det var mycket stunt och action, jag skulle också lära mig prata lite tyska, ryska, arabiska – och så flytande svenska förstås.

Nära att bli blind

Just språket verkar dock inte vara något större problem för Jakob. Han flyttade till Köpenhamn för tolv år sedan för ett jobb på teatern och blev kvar i Danmark. Så nu behärskar han alla de tre stora skandinaviska språken.

Och så var det det där med olyckan. Den när Jakob fattade eld och inspelningen fick skjutas upp ett helt år.

– Vi hade jobbat i bara två veckor. Det är scenen med demonstrationer i Stockholm, som är med i första avsnittet. En molotovcocktail sprängdes precis vid mitt huvud. Jag började brinna i skallen, det släcktes ganska snabbt, det tog väl några sekunder. Jag hade tur i oturen. Hade det tagit eld i kinden och hade jag inte hunnit stänga ögat, hade jag fått Freddy Krueger-utseende i ansiktet och blivit blind på ena ögat. Jag har inga men nu, men har gått igenom laseroperationer för att bli normal igen. Det tog ett år.

– Både fysiskt och psykiskt var det jobbigt. Jag hade värk i hela såret och fick inte vistas utomhus på hela förra sommaren. Det var som att sitta i fängelse. Sedan blev Hanna (sambon) gravid, då var det som att man glömde allt med olyckan.

Nu är parets dotter tio månader.

– Så nu är jag en slags hemlig agent som skyddar någon som inte kan prata ännu från allt farligt. Shit vad roligt det är, men tufft; hon har precis börjat lära sig gå och vill dessutom stoppa allt hon hittar, vad det än är, i munnen.

Jakob Oftebro om…

… att vara med i norska tv-serien ”Lilyhammer”, med Steve van Zandt i huvudrollen:
– Min rollfigur är något av det roligaste jag har gjort. Naturligtvis är jag stor fan av Bruce Springsteen och när han spelade i Oslo fixade van Zandt (som är gitarrist i bandet ”till vardags”) så hela Lilyhammer-crewet fick se konserten.

… att ha fått jobba med original-Hamilton, Stellan Skarsgård:
– Vi har inga direkta scener med varandra i ”Kraftidioten” men lärde ju känna varandra. Han är en nästan sinnessjukt fantastisk människa. Tidigare hade jag jobbat med Gustaf och Bill, nu är det bara Alex jag saknar.

… hur sugen han är på att försöka slå sig fram i Hollywood:
– Det har ju snarare blivit så att Tuva Novotny och jag turnerar runt och gör filmer i Sverige, Norge och Danmark, det är utländskt nog (skratt). Jag gjorde ju ”Snömannen”. Det var superspännande med Michael Fassbender, men Tomas Alfredson fick ju tyvärr inte göra den film han ville göra.

ANNONS

Uppvakta mamma med en fantastisk bukett på Mors dag! Extra lyxig gåva fylld med belgiska praliner.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska filmsynden chockade världen

ÄMNEN I ARTIKELN

Jakob Oftebro

Lilyhammer

Kay Pollak

Krister Henriksson

Tomas Alfredson

Jan Guillou

Peter Stormare