Kaosartad presskonferens med Tarantino

Hyllade regissören: ”Godkänner helt enkelt inte frågan”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

CANNES. Totalt kaos innan det börjar. Många journalister som besviket får se alltihop på tv-monitorer utanför presskonferenssalen.

Här är en rapport, nästan ord-för-ord, från när Quentin Tarantino, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt och Margot Robbie möter världspressen dagen efter premiären av ”Once upon a time… in Hollywood”.

Alltihop är, förstås, försenat. 16 minuter efter utsatt tid gör de entré. Applåder och hurrarop från journalisterna på plats. Jo, även vi blir en liten hejaklack när favoriter dyker upp och slår sig ned på ett podium bara några meter bort.

Snacksalige moderatorn Henri Béhar, som vi som har tröttnat på hans egotripplånga presentationer trodde hade fått kicken från jobbet, är åter tyvärr i tjänst och håller lismande presentationer av stjärnorna. Som om det hade behövts. Där försvinner fyra, fem minuter av ungefär en halvtimme helt i onödan.

Tarantino gör salut när han presenteras.

Varför är vi så fascinerade av Charles Manson-sekten? är första frågan.

(Medlemmar ur den har en framträdande roll i filmen)

– Jag tror vi är fascinerade av det för det är så obegripligt. Ju mer man lyssnar på poddar, ser tv-dokumentär eller läser böcker om ämnet, ju mer du lär dig om alltihop, så blir du inte klokare. Det blir bara mer och mer obegripligt, därför är vi så fascinerade, säger Tarantino.

Vad har ni lärt er om livet? är nästa fråga, med en underfråga till Brad Pitt och Leonardo DiCaprio om deras kamp för en bättre miljö.

– En tung fråga, jag kan ärligt säga att jag beter mig annorlunda nu än för tre, fyra eller tio år sedan, men det hänger mycket ihop med att jag gifte mig för sex månader sedan. Jag har aldrig gjort det förr (skratt). Hon sitter där (Tarantino pekar på en kvinna som sitter snett framför mig), jag väntade på den perfekta kvinnan, det finns ingen bättre för mig. 

– Perfekt svar, skriker hustrun, 35-åriga modellen och sångerskan Daniella Pick.

Brad Pitt svarar ganska rörigt, sedan förklarar han att han tycker de båda rollfigurer han och Leonardo DiCaprio spelar, stuntmannen Cliff Booth respektive tv-skådespelaren Rick Dalton, på sätt och vis är en och samma person.

– Båda har accepterat sin roll i livet. För övrigt tycker jag scenen där Leo bryter samman, är det bästa jag har sett honom göra.

Leonardo DiCaprio säger ingenting.

1 av 3 | Foto: Vianney Le Caer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Quentin Tarantino på filmfestivalen i Cannes.

Får kritisk fråga om kvinnoporträtten

Så får Margot Robbie en fråga om hur det var att spela Sharon Tate (1943-1969), skådespelerskan som ju har funnits på riktigt. I filmens handling bor hon och maken, regissören Roman Polanski, grannar med Pitts och DiCaprios rollfigurer.

– Jag har gjort mycket research, sett så mycket som möjligt av hennes filmer, men det handlar mer om varför Sharon Tate är med i historien, vad hon tillför berättelsen än att det ska vara så nära sanningen som möjligt. Enligt Quentin är hon filmens hjärta.

– Tack för att du existerar, Quentin, säger en brasiliansk journalist och frågar sedan om hans förhållande till Sergio Corbucci (1927-1990), en italiensk regissör av spaghettiwesterns som det refereras till i filmen.

– I min film så uppskattar ju inte Rick att göra denna västernfilm med honom, han tycker det är skräp. Rick fattar inte. Enligt min mening var Corbucci en mästare. ”Django unchained” är min hyllning till honom.

Quentin Tarantino får en fråga om sitt förhållande till Roman Polanski.

Många frågar om filmens känslomässiga styrka, hur du förvränger historien lite grann, vad har du för förhållande till Roman Polanski?

– Jag har träffat honom ett par gånger. Han var ju den tidens hetaste regissör. Jag är ett fan, särskilt av ”Rosemary's baby”.,

Har du pratat med Polanski om vilka delar av det tragiska kring vad som hände med Sharon Tate som du skulle använda filmen?

– Nej, det har jag inte, säger Tarantino.

Tarantino får en lite elak fråga om hur han skildrar kvinnorna i Charles Mansons sekt. Och om våld mot kvinnor i filmen.

Han skyller på att han inte vill man ska prata för mycket om filmens handling för att slippa svara på frågan.

Brad Pitt kommer till undsättning.

– Jag ser det inte som att det är våld mot kvinnor, det handlar om att alla förlorar sin oskuld.

”Godkänner inte frågan”

Är inte filmen en kärleksförklaring till 1960-talet? Skulle du hellre velat leva då än nu? är nästa fråga.

– Jag föredrar alla tidsåldrar innan  mobiltelefon uppfanns, säger Tarantino.

Pitt och DiCaprio får frågan hur det är att jobba ihop?

Båda svarar genom att berömma varandra på ett rätt förutsägbart sätt.

Är det inte en film som summerar hela din karriär, Quentin? är nästa fråga.

– Jag tycker inte filmen är självbetraktande. Men så bad jag en av mina äldsta medarbetare att läsa manus. Han kom hem till mitt hus, lade sig vid poolen och läste. Sedan sa han: Quentin, om det här är film nummer nio av dig, så är den som alla de åtta andra tillsammans.

Är Rick Dalton en bra eller dålig skådespelare?

Leonardo DiCaprio, som spelar honom, säger:

– Hell, yeah, han är en fantastisk skådespelare. Quentin har ju en fantastisk kännedom om den här tidens skådespelare, tv-serier och filmer, att prata med honom är som att koppla upp sig till en databas, detta är hans kärleksbrev till alla dessa skådespelare som slet och slet för göra tv-serier varje vecka.

En journalist frågar varför Margot Robbie, som är en så bra skådespelerska, har fått så få repliker i filmen.

– Jag tycker de ögonblick jag har hedrar Sharon Tate. Det var intressant att göra rollen utan så många repliker, svarar hon.

Quentin Tarantino blir däremot lite sur.

– Jag godkänner helt enkelt inte den frågan, säger han.

Sedan är presskonferensen slut, efter 34 minuter.

Publicerad:

LÄS VIDARE