Malmö

Digital premiär för Malmös rockveteraner

Av: 

Robert Rosén

Wilmer X återförenas i helgen för sin första digitala konsert.
Wilmer X återförenas i helgen för sin första digitala konsert.

NÖJE

I över 40 års tid har Wilmer X skånska rockmusik spelats i landet.

Men för första gången någonsin är det nu dags för en digital konsert.

– Önskemålet är en Wilmer X-konsert rakt upp och ner. Pang på rödbetan. Det tror vi kan leverera efter drygt tusen gig, säger sångaren Nisse Hellberg.

I början av april kom beskedet att Wilmer X kommer göra en digital konsert på KB. På lördag är det dags. Klockan 21:00 drar den livestreamade konserten med rockbandet igång från KB.

– Det är helt nytt, spännande och jäkligt kul. Gudskelov har det varit några konserter innan så vi är inte testpiloter i alla fall. Så vi har fullt förtroende för att detta ska funka bra men visst är det nytt, säger sångaren Nisse Hellberg, 61.

Konserten blir den första digitala som Wilmer X gör i sin mer än 40-åriga historia. Även om de gjort mängder av tv-spelningar menar Hellberg att det här blir annorlunda.

– Det är inte riktigt jämförbart med det här. Man vet ändå att det är en stor publik där ute och man måste ha det i bakhuvudet.

Nisse Hellberg menar att det är en trygghet att andra band gått i bräschen.

”Ger oss självförtroende”

Att digitala konserter under coronapandemin genomförts runt om i världen skänker en trygghet inför spelningen.

– Det har visat sig funka och det ger oss självförtroende. Det är ingen jättekonstig grej utan det har bevisats att det går och då ska Wilmer X klara det med bravur.

Även om Nisse Hellberg och de övriga bandmedlemmarna är nya inom digitala konserter hyllar sångaren initiativet.

– Det är härligt att se att musiker engagerar sig. Alla människor lider gemensamt i den här situationen. Det vi kan göra är att spela. Men det är inte så lätt när konserter ställs in hela tiden och publik inte får lov att samlas. Då är det här någonting som går som en löpeld.

Utmaning utan publik

Att varken kunna se eller höra sin publik innebär dock en utmaning.

– Det är nästan som i idrott. I en fotbollsmatch kan publiken ge det där sista. Vi försöker alltid ge utan 100 procent men nu måste vi försöka få de där extra 10 procenten utan publik samtidigt som det är kameror där man måste agera och tänka på.

Han fortsätter:

– När man spelar i tv ber de en titta in i kameran när det lyser rött. Det blir nästan som en inövad koreografi där man vänder sig till kameran i en refräng. Men så kan vi inte hålla på här. Vi måste släppa loss och inbilla oss att det är en massa folk framför oss. Utmaningen är att försöka lura oss själva att de är där.

Ingen publik kommer vara på plats men tanken är att Wilmer X ska släppa loss som vanligt.

Börjar repa dagen innan

När Wilmer X firade 40 år 2018 återförenades de och gjorde flera spelningar. Det fortsatte sedan med flera sommarkonserter i fjol. I år var dock tanken att de inte skulle göra några spelningar. Istället hade Nisse Hellberg planerat att spela solo i år.

Efter att coronakrisen slagit till kontaktade Totte Lundgren från KB Wilmer X och de kom överens om en digital konsert trots att ”i början fattade vi ingenting, ska vi spela för ingen publik?”.

– Det här ska vi också fixa. Det är bara att köra på. Men det är som sagt en tuff uppgift att lösa där med att få upp energin trots att det förmodligen kommer vara helt tyst efter låtarna.

På fredagen och lördagen kommer bandet att genomföra sina enda repningar inför konserten.

”Är som ett sällskapsspel”

– Vi spelade ju som sagt hela sommaren och det rinner inte ur så lätt. Alla i bandet spelar ju på andra håll så rent konditions- och muskelmässigt är det inga problem. Nu ska vi bara få det att sitta ihop.

Intresset för konserten har varit stort men Wilmer X-fansen ska inte ha några större förväntningar på att det blir fler digitala konserter.

– Jag tror nog inte att man ska göra för mycket sånt här. Det är nyhetens behag. I alla fall för vår publik. Men det är klart att vad som helst kan hända i den här branschen. Det är så snabba ryck att man kan bli erbjuden en spelning någonstans.

– Wilmer X jobbar som ett projekt nuförtiden. Det är som ett sällskapsspel man tar fram ibland och har kul med. Det fungerar inte kontinuerligt utan vi bestämmer om vi spelar i sommar i sommar eller inte, med lite undantag om vi får en förfrågan.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

MARKUS LARSSON: Caspar vinner men det kan bli en tom seger

Flera bränder på kort tid i Malmö

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Wilmer X

Musik