Dömd rappare spelade in musikvideo i tingsrätten

Domstolens chef: Besviken och bekymrad

Den kände rapparen Z.E poserar gärna med skjutvapen och stora summor kontanter. Nu har han spelat in sin nya musikvideo – i en sal i tingsrätten, tillsammans med flera kända advokater.

Domstolschefen Eva-Lena Norgren säger sig vara ”besviken och bekymrad” och ska nu ändra rutinerna i domstolen:

– Hade jag haft vetskap om det här så hade inte den här inspelningen ägt rum.

I rapparen Z.E:s musikvideor poseras det med skjutvapen, rånarluvor och stora summor kontanter. I en tidigare intervju med Aftonbladet, berättade artisten om sitt kriminella förflutna.

– Jag har varit dömd för ganska allvarliga brott. Om man jämför det med en olovlig körning nu, det är en jävligt bra utveckling. Visst, jag är ingen ängel, jag är kanske ingen perfekt förebild, sa han då.

Nu har han spelat in sin nya musikvideo – i Södertörns tingsrätt.

”Risk att förtroendet för domstolen tar skada”

Inspelningen gjordes i en rättssal fredagen den 4 oktober. Personer som medverkade under inspelningen ska bland annat ha stått på borden vilket fick flera ordningsvakter att reagera starkt, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det var ett väldigt snabbt förlopp med inspelningen. Ett par av våra vakter var på plats och de har signalerat att man tyckte att uppträdandet i salen inte var acceptabelt, säger domstolschefen Eva-Lena Norgren.

Hon säger sig inte ha tagit del av artistens tidigare musikvideor, eller den nya, men säger:

– Om det finns innehåll i den här videon som väcker anstöt i relationen till domstolen, så är det självklart helt oacceptabelt. Den här typen av inspelningar ska inte äga rum här, då det finns risk att förtroendet för domstolen tar skada.

Hon berättar att det inte är helt ovanligt att det kommer förfrågningar till domstolen om att få låna en rättssal i samband med filminspelningar.

Advokat spelade åklagare i rätten

I det aktuella fallet ställdes förfrågan muntligen i december förra året, enligt domstolschefen.

– Vad jag förstått kom den här förfrågan via en advokat som, vad jag förstått, har gott rykte och som brukar förekomma i domstolen i olika roller. Jag fick även information om att fler advokater skulle delta i det här rättegångsspelet och de fick ett positivt besked från oss, säger hon.

I ett mejl till tingsrätten, som Aftonbladet har tagit del av, skriver dock advokaten att ”som det ser ut i dag så kommer artisten spela tilltalad i scenen medans rätten (5 personer)/advokat/åklagare) spelas av advokater från Advokatfirman Bastling & Partners och även från annan byrå”. Vidare går att läsa att ”det kan möjligen tillkomma någon roll som vakt men även den kommer i sådant fall troligen spelas av någon verksam advokat/jurist”.

I sociala medier förekommer ett foto där en handfull kända advokater poserar tillsammans med artisten i en rättssal. Flera advokatbyråer ”agerar statister i stjärnskottet Z.E:s nya musikvideo”, heter det bland annat.

Domstolen ändrar rutinerna

– Det är klart att jag blir bestört. Om det är så att det deltar advokater, som är medlemmar i Advokatsamfundet, i den här typen av sammanhang, så blir jag väldigt besviken och djupt bekymrad, säger Eva-Lena Norgren.

Hon betonar att hon tillträdde som domstolschef i april och att de efter inspelningen av musikvideon kommer att ändra rutinerna i domstolen.

– Tidigare har det inte funnits tydliga rutiner men från och med nu ska vi se till att man måste komma in med en skriftlig ansökan, där jag själv kommer fatta beslut om att låna ut rättssalar. Det här ska aldrig få ske igen.

Aftonbladet har varit i kontakt med Z.E:s manager, som i nuläget inte vill lämna några kommentarer.

Aftonbladet har även sökt advokaten som bad om att få låna rättssalen.

Publisert:

LÄS VIDARE