Hårda attacken på Svampbob Fyrkant

Professorn: Rasistisk och våldsam

Svampbob Fyrkants kolonisering av Bikini Botten är både våldsam och rasistisk.

Det har en professor på universitetet i Washington kommit fram till, rapporterar Fox News.

Svampbob Fyrkant firar 20 år i veckan, till fansens stora glädje.

En som dock inte är ett fan av det omåttligt populära barnprogrammet är Holly M. Barker, professor på universitetet i Washington.

Nyligen publicerades nämligen en avhandling av professorn där hon anklagar huvudkaraktären och hans vänner för en ”våldsam” och ”rasistisk” kolonisering av den fiktiva byn Bikini Botten, rapporterar Fox News.

”Svampbob Fyrkant och hans vänner normaliserar koloniseringen av ursprungsbefolkningens mark”, skriver Holly M. Barker i avhandlingen.

Anklagar serien för ”kulturell appropriering”

Professorns övertygelser grundar sig på idén om att Bikini Botten i själva verket är en anspelning på Bikiniatollen som är belägen vid Marshallöarna i Södra stilla havet.

Under kalla kriget tvingades urbefolkningen bort från Bikiniatollen då den amerikanska militären använde området för att utföra provsprängningar av kärnvapen.

Holly M. Barker menar i sin avhandling att Svampbob Fyrkant, som är en amerikansk karaktär, har gjort samma sak mot urbefolkningen på Bikini Botten.

Hon menar även att barnprogrammet sysslar med så kallad ”kulturell appropriering” av Stilla havet i form av de många stereotyper, som Hawaii-skjortor och hus formade som ananaser, som syns i serien.

Nickelodeon har inte svarat på kritiken

Holly M. Barker menar samtidigt att hon inte tror att manusförfattarna hade kolonisering i åtanke när de skrev serien, men att hon är upprörd över deras bristande förståelse för att varken Bikiniatollen eller Bikini Botten var fritt fram att stjäla.

Hon avslutar med att slå fast att vi alla borde känna oss obekväma över den ”hamburgerälskande, amerikanska, samhällsockupation” som har skett på Bikini Botten.

Fox News har sökt Nickelodeon, tv-kanalen som ligger bakom Svampbob Fyrkant, för en kommentar, utan framgång.

Publisert:

LÄS VIDARE