Tjernobyl

Ryssland gör egen tv-serie om Tjernobyl

Johan Rencks supersuccé beskrivs som ”karikatyr” – Rysk version fylls istället med konspirationsteorier

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Efter Johan Rencks hyllade HBO-serie om katastrofen i Tjernobyl: Nu gör rysk tv en egen version.

Serien har delfinansierats av det ryska kulturdepartementet – och fokuserar på en konspirationsteori:

Enligt seriens synopsis ska serien följa KGB-agenters jakt på en CIA-agent som placerats på kärnkraftverket, uppger Hollywood Reporter.

Johan Rencks HBO-serie ”Chernobyl” om katastrofen på kärnkraftsverket har hyllats över världen. Även i Ryssland har miniserien varit populär och fått höga betyg på den ryska filmsajten KinoPoisk där användarna själva lämnar sina omdömen, skriver Hollywood Reporter.

Ändå kommer den ryska tv-kanalen NTV, ägt av gasjätten Gazprom, att producera en egen serie om Tjernobyl.

Enligt Hollywood Reporter är det ryska kulturdepartementet medfinansiär och har gått in med 30 miljoner rubel, motsvarande drygt 4 miljoner kronor.

Rencks version: ”en karikatyr”

Moscow Times rapporterar att flera regeringsvänliga ryska medier beskrivit HBO-serien som en ”karikatyr”.

– Det enda som saknas är björnarna och dragspelen, sa nyhetsankaret Stanislav Natanzon på Rossiya 24, en av Rysslands största nyhetskanaler, enligt en debattartikel i Moscow Times.

Den ryska serien spelades in redan förra året i Vitryssland, enligt Hollywood reporter, och håller nu på att efterbetarbetas. Men den kommer ha en helt annan handling än den ”Chernobyl” som Johan Renck regisserat och som lagt stor vikt vid att vara så historiskt korrekt som möjligt.

Konspirationsteori

Den ryska versionen väljer bort historiska fakta och kommer istället att fokusera på en eller flera konspirationsteorier som spridits kring kärnkraftsolyckan. Enligt seriens synopsis kommer handlingen fokusera på KGB-agenters jakt på en CIA-agent som skulle ha skickats till Tjernobyl.

– En teori säger att amerikaner hade infiltrerat Tjernobyls kärnkraftverk och många historiker förnekar inte att det vid tidpunkten för explosionen fanns en agent från främmande makt där, säger seriens regissör Alexei Muradov enligt Moscow Times.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte alla klipp: 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Johan Renck höll ”Chernobyl”-jobbet hemligt

ÄMNEN I ARTIKELN

Tjernobyl

Johan Renck

Gazprom

Ryssland

KGB

CIA