Mark Levengood: Hela världen tappade färg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: SVT
Mark Levengood i ”Min sanning”.

NÖJE

Mark Levengoods barndom var allt annat än lycklig.

Nu berättar han om sina depressioner för första gången.

– Plötsligt hamnade jag i ett läge då hela världen tappar all färg och ingenting är roligt, säger han.

I SVT:s ”Min sanning” berättar Mark Levengood om sin styvfar, som inte var van vid barn. Och han var svartsjuk, det blev till en kamp om mammas kärlek. En svartsjuka som kunde visa sig handgripligen.

– Man fick stryk. För det mesta var det smisk man fick. örfilar, men ibland kunde man få det med bälte. Eller käpp. Det var väldigt kränkande, säger Mark Levengood i SVT.

Åren mellan sex och 16 var jobbiga. Men han säger att han inte förstår att barndomen ska vara så lycklig hela tiden och tycker att det aldrig är för sent att ha ett lyckligt vuxenliv.

Har haft fyra-fem depressioner

Men den harmoniska sida Mark Levengood visar upp offentligt som vuxen har föregåtts av flera depressioner.

– Det finns inget motsatsförhållande mellan depression och harmoni, det ena är en förutsättning för det andra. Jag har haft kanske fyra–fem riktiga depressioner sammanlagt. Första gången var värst, då var jag 16 år gammal. Plötsligt hamnade jag i ett läge då hela världen tappade all färg och ingenting är roligt, säger han i SVT.

Den gången tog det tre månader innan depressionen gick över – men efteråt fick han modet att komma ut som homosexuell.

– Det skulle jag inte ha vågat göra innan depressionen. Man tar ett trappsteg och någonting rör vid ens existens så djupt att man plötsligt vågar saker som man aldrig skulle ha vågat göra tidigare.

Springer och går

Genom en läkarvän lärde han sig mer om depressioner och var bättre förberedd nästa gång en ny var på väg, han lärde sig sina varningstecken.

– De depressioner som jag har haft skulle jag inte vilja vara utan, för de har förändrat mig. Samtidigt kan jag inte rimligen sitta och önska mig fler depressioner. Det är inget mysigt med depressioner.

Mark Levengoods knep för att må bättre stavas rörelse. Han går ut och springer en mil. Om det inte räcker springer han en till.

– Eller så går jag går tills endorfinerna kickar till. Jag har gått från Malmö till Lund en gång, säger han i SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE