SVT svarar på kritiken: ”Har inte anklagat någon för Josefins död”

”Kan inte låta journalistiken påverkas”

avCornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” menar sångerskans ex-pojkvän att han indirekt anklagas för hennes död.

Men SVT:s projektledare Emelie Persson slår ifrån sig kritiken.

”Det är uppenbart om man ser hela filmen att vi inte anklagar någon specifik gärningsman för hennes tragiska bortgång”, skriver hon i ett mejl till Nöjesbladet.

Dokumentären om Josefin Nilssons liv har väckt starka reaktioner.

Mycket av ilskan har riktats mot hennes ex-pojkvän som under deras relation utsatte henne för misshandel.

Emelie Persson, projektledare för K special, kommenterar nu den storm som har blossat upp.

Hon skriver i ett mejl till Nöjesbladet att reaktionerna är långt över vad de kunnat förvänta sig, men att syftet med dokumentären enbart har varit att berätta Josefin Nilssons historia.

”På K special vill vi se till att dessa konstnärer inte försvinner ur historieskrivningen, precis som vi skildrat Barbro Hörberg, Mare Kandre, Franceska Woodman och många andra, också de med mörka historier i sitt liv. I Josefins fall, precis som i de flesta fall, bygger konstnärskapet på livserfarenheter. I sin sista föreställning använde hon sig bokstavligt av sina upplevelser.”

Följer de juridiska och etiska kraven

Enligt Emelie Persson följer dokumentären även kanalens juridiska och etiska krav.

”SVT tar ansvar för det vi sänder ut och vi försöker nu hålla nivån i de kommentarsfält vi upplåter till publiken”, skriver hon.

Samtidigt menar hon att SVT inte kan ta formellt ansvar för vad som sker utanför deras egna kanaler.

”Självfallet måste vi väga in konsekvenser på ett annat sätt än tidigare på grund av det samtida medielandskapet. Dock kan vi inte låta journalistiken påverkas på det sätt att vi avstår att berätta viktiga berättelser som berör livets stora frågor, och berör en publik.”

Samtidigt menar hon att debatten om mäns våld mot kvinnor i stort är välkommen.

”Den debatten är större än en enskild gärningsman.”

Foto: MARCO GUSTAFSSON
Josefin Nilsson.

Ex-pojkvännen kontaktades aldrig

Ex-pojkvännen kontaktades aldrig i samband med skapandet av dokumentären och Emelie Persson menar att anledningen till detta var för att de ”först och främst ville berätta Josefins historia och att de hela tiden var och är fast beslutna att inte nämna några namn eller andra utpekande detaljer”.

Ex-pojkvännen själv verkar dock inte hålla med.

– Jag tittade på den en liten stund och kan bara konstatera att den var väldigt märkligt gjord, en slags hämndaria. Direkt eller indirekt blir jag anklagad för hennes död, vilket ju är fruktansvärt, sa han i går till Aftonbladet.

Emelie Persson håller inte med om påståendet.

”Vi har inte anklagat någon för Josefins död i dokumentären. Man bör se hela filmen innan man konstaterar en sådan sak. Det är uppenbart om man ser hela filmen att vi inte anklagar någon specifik gärningsman för hennes tragiska bortgång”, skriver hon.

Publicerad: