Mejla

Torbjörn Ek

Skärpning publiken: Är ni på plats på Allsången får ni väl för f*n sjunga

Aftonbladets Tobbe Ek har tröttnat på den lama Skansen-publiken: ”Här har Lotta Engberg dragit vinstlotten”

NÖJE

Sanna Nielsen vinner mardrömsuppdraget mot fotbollen – men ”Allsång på Skansen”-publiken förtjänar en utskällning.

På pappret är det ett mardrömsuppdrag. Att öppna ”Allsång på Skansen” Inklämd mellan två matcher, den om vem Sverige eventuellt skulle få möta i en EM-kvart – och Sveriges egen åttondelsfinal.

Stapelvaror med väldigt lite annat att göra än att ta plats i Allsången

När ”Lotta på Liseberg” dessutom hade en allstar-uppställning toppat med Måneskin i sitt premiärprogram häromveckan. Då känns till och med Molly Sandén och Lisa Nilsson lite tama på förhand. Inget ont menat, men Måneskin är en supervärvning medan de svenska namnen är stapelvaror som i princip har väldigt lite annat att göra en sommar än att ta plats i de olika allsångsprogrammen (Och ”Sommarkrysset” ett vanligt år).

Måneskin mot Molly Sandén kan se ut som en vinst på walkover till förmån för Eurovision-vinnarna. Men där italienarna förvandlade TV4-publiken till (visserligen härligt) tårskrikande trasor kunde Molly istället göra det som är allsångsprogrammens verkliga styrka, bjuda på en låt hon inte brukar sjunga. Och sjunga den tillsammans med publiken. Här Ted Gärdestads ”Satellit”.

har omvandlat ”Allsång på Skansen” till ”Sanna show”

När Sanna Nielsen dessutom valt en premiärklänning som framhäver den vackra gravidmagen och öppnar med orden ”Som ni har vuxit sen sist. Precis som jag faktiskt” till allsångskören, för att sen göra ett shownummer om den trista pandemivintern där hon fortsätter att skämta om att hon väntar barn:

Sanna: ”Hela året har jag haft för mycket tid!”

Kören: ”Är det därför du är gravid?”

Sanna Nielsen tar i från tårna men hon får inte mycket sånghjälp av publiken på Skansen.

Ja, då visar hon att hon på sex år lyckats omvandla ”Allsång på Skansen” till ”Sanna show” på allra bästa sätt. Och jag har snabbt glömt bort fotbollen.

Att Anis Don Demina och Sami gör sin ”Flaggan i topp” räcker bra för att sätta mig i lagom stämning inför den efterföljande matchen.

Är det nån slags stel Stockholms-attityd?

Men där Sanna & co på scenen gör det mesta rätt förtjänar 95 procent av publiken en utskällning. Som krav för att köpa en biljett (två, som minimikravet är) borde SVT ha begärt att man lovar att sjunga, skråla, vråla med i varje allsångslåt, med åtminstone en endaste liten gnutta engagemang.

Här har verkligen Lotta Engberg dragit vinstlotten, för på Liseberg är det aldrig nån tvekan om att publiken lever sig in och har roligt.

Men nåt tycks hända när folk träder in på Skansen. Är det nån form av vördnad för Allsångs-institutionen? Är det nån slags stel Stockholms-attityd? Sluta med det i så fall. För det säljs bara 500 biljetter till varje program. Så är ni på plats får ni väl för f*n sjunga också. Eller lämna er plats åt någon som kommer ha roligt i publiken.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Av: 

Torbjörn Ek

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket tjänar allsångsprofilerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsång på Skansen

Sanna Nielsen

Molly Sandén

Anis Don Demina

Lotta Engberg

Lotta på Liseberg (TV4)

Lisa Nilsson