Nobelpris till Bob Dylan

Patti Smith "glömde inte texten"

Sångerskan berättar nu: Det var en stark känslostorm

Av: 

TT

NÖJE

Patti Smith behövde två försök på sig när hon skulle framföra Bob Dylans "A hard rain's a-gonna fall" under Nobelceremonin i helgen.

Nu skriver hon själv om vad som fick henne att staka sig.

Den amerikanska artisten kom av sig i låtens andra vers under framförandet i Stockholms konserthus i helgen, och behövde en liten stund för att samla sig.

– Jag ber om ursäkt. Jag är ledsen, jag är så nervös, sade Smith innan hon påbörjade låten på nytt.
Efteråt hyllades hon. Tolkningen av litteraturpristagaren – själv inte på plats i Stockholm – kallades bland annat för "ett rörande och gråtframkallande framträdande".

"Jag kunde varje rad"

I en text i magasinet The New Yorker skriver Patti Smith nu om händelsen.

Hon skriver bland annat att hon har älskat låten sedan hon var tonåring, och att det även var hennes bortgångne makes favorit. Hon hade repeterat minutiöst inför uppträdandet. Hon "köpte en ny kostym, klippte håret", kände sig redo: "Jag kunde, och kunde uttrycka, varje rad".

Innan framträdandet tänkte hon på sin mamma, som köpte Smiths första Dylanalbum till henne när hon knappt var 16 år. Hon spelade plattan om och om igen, med "A hard rain's a-gonna fall" som favorit.

Så var det dags: ”Som i en saga stod jag framför den svenska kungen och drottningen och några av världens största intellekt, redo med en sång som i varje rad innehöll erfarenheten och motståndskraften hos poeten som skrev den.”

Stark känslostorm

Redan den första versen var ”skakig”, skriver Patti Smith. Hon drabbades av en stark känslostorm, såg tv-kamerorna och "alla dignitärer på scenen" – och det var omöjligt att fortsätta.

”Jag hade inte glömt orden som nu var en del av mig. Jag kunde helt enkelt inte få ut dem”, skriver hon i The New Yorker.

Dagen efter åt hon frukost med flera av Nobelpristagarna, som, skriver hon, tröstade henne och gav henne beröm.

"För oss var ditt uppträdande som en metafor för våra egna svårigheter och kamp", sade de till henne, skriver Smith.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Här är de 29 bästa Bob Dylan-skivorna
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nobelpris till Bob Dylan

Patti Smith

Nobelpriset

Bob Dylan