Mariah Carey – en diva av sällan skådat slag

Magnus Sundholm har mött en människa av en annan värld

avMagnus Sundholm

NÖJE

HOLLYWOOD. Klockan är tolv på dagen. Vi är på ”Pretty woman”-hotellet i Beverly Hills. In kommer en superglammig Mariah Carey med 16 assistenter i släptåg.

Likt flugor far assistenterna runt den 47-åriga sång­fågeln. Någon ser till att pudret är jämnt i ansiktet, någon annan att hårtestarna ligger på exakt rätt ställen medan en tredje bär upp släpet till hennes smycke­dekorerade klänning.

Vad de andra 13 är där för – bortsett från den svartklädde, skallige livvakten som kastar bistra blickar åt alla håll, är mer oklart. Mariah vinkar glatt åt oss 40 journalister som bjudits in till det här så kallade eventet. Hon ska framföra titellåten till den Jesus-inspirerade, tecknade julfilmen ”The star”, och därefter ge en presskonferens. Redan på förhand har det känts som ett måste. Inte på grund av att hon ska sjunga och prata. I stället är det cirkusen runt den här legendariska divan som lockar.
Egentligen borde jag vara bränd.

Förra gången vi möttes lät hon mig vänta i två och en halv timme en fredagskväll och bröt sedan pratstunden efter sju av de 20 utlovade minuterna. Någon egentlig förklaring gavs aldrig, mer än att hon ville gå hem.

Den här gången är hon nästan i tid och framför låten utan plumpar i protokollet – även om många tycker att det låter misstänkt playback.
På den efterföljande presskonferensen har hennes ”team” med en speciell strålkastare som riktas mot hennes ansikte. Assistenterna puffar till hennes frisyr och två personer hjälper henne att sträcka klänningen runt midjan.

Hade samma noggrannhet lagts på verbala förberedelser hade det här kanske gått vägen. Men Mariah har sensationellt lite att komma med. Det kvittar vad än det handlar om, från rötterna i Venezuela till julfirande, skådespelaruppdrag eller barnuppfostran. Ofta är hon inte ens logisk, som när hon får frågan hur hon klär sig när hon tittar på tv. ”Jag brukar somna i tv-soffan”, lyder svaret. Det är inte varmt på hotellet, men Mariah svettas kraftigt. Vid två tillfällen tvingas assistenterna skynda fram och med små servetter torka bort svettpärlorna ovanför hennes överläpp.

Som avslutning ska det tas bilder. Livvakten ryter att sångfågeln bara får fotograferas från en viss vinkel. Och kom ihåg att hon inte vill ha ljuset från strålkastaren i ögonen!
Bakom oss tar sig filmbolagets representanter för pannan. De må vara vana vid bortskämda filmstjärnor. Men en Mariah med 16 assistenter spelar i en helt annan division.

ARTIKELN HANDLAR OM