”Det blir som en stor släktträff”

Publicerad:
Uppdaterad:

Nanne Grönvall gillar sammanhållningen i schlagerfamiljen

I år är det nionde gången Nanne Grönvall är med i melodifestivalen.

En gång har hon vunnit; 1996 med låten ”De vilda”.

Men för Nanne är det inte tävlingsmomentet som är det som lockar främst.

Foto: stefan mattsson

– Det är väldigt häftigt och speciellt att vara med. Veckan innan är väldigt intensiv, det händer saker hela tiden. Och vi är ett stort gäng som har varit med i sammanhanget tidigare vilket gör att det blir som en stor släktträff där det tillkommer nytt folk varje år.

Nanne har tidigare lidit av en enorm rampfeber. Så mycket att hon brukade hyperventilera innan hon gick upp på scen. Något som hon har lärt sig hantera med åren.

– Sedan jag var med i Melodifestivalen med ”Avundsjuk” har jag varit ute och spelat mycket vilket har fått mig att övervinna mycket av nervositeten. Jag har dessutom en inre trygghet nu som jag inte hade när jag var yngre. Jag tror det är en typisk kvinnlig egenskap – vi är duktiga på att peppa andra men sämre på att tro på oss själva. Livet är för kort för att gå runt och vara osäker. Men visst, det är ju lätt att sitta här och vara självsäker, när dagen D kommer är jag nog rätt nervös, fast på ett mer hanterbart sätt än tidigare, säger hon.

För en veteran som Nanne finns det många schlagerminnen. Hon minns ett som fortfarande får henne att skratta högt och som hon gärna skulle vilja se fler gånger. Det var 1986, när alla artister skulle spela in en video till sitt bidrag – ett nytt grepp i Melodifestivalen.

Artisten Git Persson hade i sin video med självaste Jan Guillou.

– Där sjöng hon ”Du förför mig” och in kommer Jan Guillou utklädd till vampyr. Det är så roligt när en snubbe som är så manlig gör en sån grej. Hoppas tv visar videon fler gånger så att folk inte glömmer det här, säger hon.

Därför ska du rösta på mig

Nanne Grönvall

Josefine Elfström

Publicerad: