”Jag tyckte inte jag var rätt för rollen”

NÖJE

Audrey Tautou blev ”Amelie från Montmartre” med hela världen. Superkändis hemma i Frankrike. Med rollen i ”Da Vinci-koden” får hon chansen att byta image.

– Fast jag tyckte inte jag var rätt för rollen, säger hon till Klick! Jag trodde jag var för ung för att spela Sophie.

På bioduken har Audrey Tautou stora ögon och intensiv blick. I verkliga livet är hon liten (160 cm), men blicken är lika granskande och hon pratar engelska med den sortens charmiga brytning som vi lärde oss älska i tv-serien ”´Allo ´Allo, emliga armén”.

Som varför hon inte vill filma jämt i ´Ollywood.

– Jag väntade på något intressant och att jobba med begåvade människor. Och det är Tom Hanks och Ron Howard.

Är det svårare att jobba på engelska?

– Jag är inte lika fri som jag kan vara på franska. Jag blir inspärrad av språket och kan inte ändra ord, kan inte prata utan att tänka. Jag förberedde mig enormt noga. Kanske tar jag jobbet alltför allvarligt.

Ingen hollywooddröm

Fick du många utländska erbjudanden efter Amelie?

– En del, men inget lockande. Det har aldrig varit min ambition att göra karriär i Hollywood. Visst kan jag göra fler roller på engelska, men jag kommer inte att anstränga mig för det mer än tidigare.

Tror du att ditt liv förändras av att många ser ”Da Vinci-koden”?

– Nej, inte i Frankrike. ”Amelie från Montmartre”Ì´0;var en så stor succé här att folk redan känner till mig. Men det går fort att bli bortglömd också. Det är bara att ligga lågt några år. Jag är inte bekymrad över sånt. Jag gillar att arbeta i Frankrike och jag gillar mitt lilla liv här.

Var består ditt lilla liv av?

– Mitt arbete först och främst, jag gillar att jobba med franska regissörer. Och jag har mina vänner och min familj här, gör mina resor och upptäcker saker. Som alla. Shoppa och laga mat.

Tom Hanks har fått kritik för att han är tråkig i filmen.

Beundrar tom

–Ì´0;Jag tycker Tom Hanks är väldigt bra, säger Audrey Tautou. Han är lokomotivet som drar historien. Han har en väldigt svår roll. Robert Langdon är en mycket passiv man, som det är svårt att spela. De skickligaste skådespelarna är alltid de man inte lägger märke till. Tom Hanks kan göra vad som helst, en briljant skådespelare.

Är du rädd att en del läsare ska tycka du är fel Sophie?

– Nej, jag tyckte också att de skulle ta en annan. Jag hade en annan bild av Sophie när jag läste boken. Men jag var rätt person för Ron Howard, och det är han som gjorde filmen.

Audrey Tautou

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!