Här hånas Jimmie Åkesson av U2:s Bono – på valnatten

Gjorde Hitlerhälsning och upprepade sverigedemokratens namn på scenen

Bono hånade Jimmie Åkesson på valnatten.

Under U2:s spelning i Paris gjorde världsstjärnan Hitlerhälsning samtidigt som han upprepade partiledarens namn.

– Han har gjort så bra ifrån sig i valet idag, jag älskar fester (partier) som spårar ur, säger han från scenen under konserten.

Superstjärnan Bono, 58, kommenterade det svenska valet sent på valnatten under en konsert med U2 i Paris.

– Jag kommer precis från Sverige. Jag visste inte hur mycket jag gillade svenskarna, långa blonda, blåögda... tråkiga, sa han på scenen som sitt onda alter-ego MacPhisto.

Hitlerhälsning till Jimmie Åkessons namn

Med digitalt framställd clownsminkning, djävulshorn och monstertänder pratade han med MacPhistos sedvanligt ironiska uttryck.

– Men nu verkar det som att svenskarna börjar upptäcka sin ariska potential, sa Bono inför den fullsatta arenan.

Sen upprepade han Jimmie Åkessons namn flera gånger samtidigt samtidigt som han lyfte högerhanden i upprepade Hitlerhälsningar.

Bono skapade karaktären MacPhisto i början av 1990-talet och presenterade honom för konsertpubliken första gången under ”Zoo TV”-turnén 1992.

”Instrument för att säga det motsatta”

Han har tidigare använt karaktären för att busringa till lokala politiker från scenen och håna dem genom att få dem att samtala med djävulen.

– Den karaktären var ett utmärkt instrument för att säga det motsatta mot vad man menade. Han fick fram budskapet så lätt och med humor, sa U2-medlemmen Edge om MacPhisto i U2-biografin ”U2 by U2” från 2006.

Och på scenen i Paris i söndags kväll fortsatte Bono att prata om Sverigedemokraternas partiledare.

– Jimmie Åkesson, jag gillar honom. Han har gjort så bra ifrån sig i valet idag, jag älskar val, jag älskar ballonger, jag älskar fester (eller partier, red. anm) som spårar ur, sa Bono på scenen i klipp som nu sprids på Youtube.

Kopplar ihop Åkesson med Le Pen

Om Bono verkligen pratar om fester, eller om partier, som spårar ur är en tolkningsfråga eftersom det engelska ordet, ”party”, är detsamma.

Som karaktären MacPhisto kopplade Bono också ihop Jimme Åkesson och Frankrikes förra presidentkandidat Marine Le Pen.

– Ni fransmän gjorde min favorit, lilla Marine Le Pen besviken, jag är som fadern hon aldrig har haft. Men nu måste hon byta namn på sitt parti så att folk inte förstår att de inte gillar judar eller svarta. Jag sa till henne att du kan gömma dig mitt framför ögonen på oss, för det är när du inte tror på att jag finns som jag gör mitt bästa arbete.

Efter att Nöjesbladet publicerat filmen med Bonos hån mot Jimmie Åkesson hör Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustafsson av sig via sms.

– När svenska kändisar uppenbarligen inte har någon verklighetsförankrad uppfattning om oss och vårt parti, förvånar det mig inte att läget är än värre hos en person som Bono, säger han.

Bli allmänbildad och få ett roligare liv och intressantare liv - följ Nöjesbladet på Facebook

Publisert:

LÄS VIDARE