VIGSELBRÅKET

Victoria vill överlämnas av pappa – ärkebiskopen vill att hon går fram med Daniel

Victorias önskan om att bli förd till altaret av pappa kungen skapar splittringar.

Hovet mot Svenska kyrkan.

Kronprinsessan mot ärkebiskopen.

Kronprinsessan Victoria vill att pappa kungen ska föra henne fram till altaret och där överlämna henne till Daniel Westling.

En önskan som skapar stora splittringar.

Svenska kyrkan menar att en sådan entré in i kyrkan bryter mot den svenska traditionen som under flera hundra år stått för jämställdhet och kvinnans frihet. I motsats till en syn på kvinnan som männens ägodel.

Hovet menar däremot att det finns en helt annan symbolik.

– Det har en större dimension, det är inte en far som lämnar dottern till en annan man. Symboliken är att kungen för fram landets tronföljare till altaret – och till den man som blivit accepterad, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Försöker ändra beslutet

Men splittringen är djupare än så. Den är nere på personnivå.

Ärkebiskopen Anders Wejryd på ena sidan. Kronprinsessan som blivande brud på den andra.

Victoria vet hur hon vill ha det. Men har inte vigselförättarens fulla stöd.

Aftonbladets Helle Klein skrev i går en ledare om att ärkebiskopen måste säga nej till hennes önskan.

Reaktionen från Anders Wejryds stab lät inte vänta på sig – han har försökt få kronprinsessan att ändra sig.

Ärkebiskopens adjunkt Ann-Cathrin Jarl skriver till Aftonbladets ledarredaktion att Wejryd gett rådet till kronprinsessparet att gå fram tillsammans, i enlighet med Svenska kyrkans tradition.

Ärkebiskopen vägrar att låta sig intervjuas. Men i en skriftlig kommentar till Aftonbladet berättar han nu själv att han har försökt påverka kronprinsessan:

”Brudparet vet var jag står i den här frågan. Beträffande Kronprinsessan Victorias och Herr Daniel Westlings konkreta planer för sin vigsel hänvisar jag till hovet.”

Han skriver också att det inte står i Kyrkohandboken hur man ska gå in i kyrkan vid en vigsel. Utan att det är en fråga om vilka signaler som sänds och hur de tolkas.

”Jag brukar avråda”

”Brudöverlämning är en ganska ny företeelse som ibland också förekommer i Svenska kyrkan. Jag brukar avråda från det eftersom vårt vigselritual är så tydligt

i fråga om makarnas jämställdhet”, skriver Wejryd.

Men påtryckningarna tycks inte ha påverkat Victoria.

Än så länge håller kronprinsessan fast vid att att kungen överlämnar henne.

– Det är kronprinsessans önskan. Sen får vi se hur det blir. Men det står var och en fritt att välja hur man faktiskt gör, säger hovets Nina Eldh.

Hovet vill inte kommentera hur kungen ställer sig i frågan.

Så här tycker prästerna:

Helle Klein.
Helle Klein.

Helle Klein, ledarskribent och snart präst:

– Det låter krystat om det är så att hon vill visa omvärlden att pappa kungen tror på Daniel och vill att hon ska gifta sig med honom. Kungen har ju redan sagt ja. Om Wejryd går med på brudöverlämning bidrar han till att sätta en amerikanserad tradition. Ingen präst kan säga nej till det framöver. Och det är i strid med traditionen.

Annika Borg
Annika Borg

Annika Borg, teologie doktor, präst och författare:

– Man kan tycka att det är en liten fråga, men det är det inte. Det är en stark tradition, att kvinnan är myndig och att det är en överenskommelse mellan mannen och kvinnan. Symboliken när pappa leder in är att myndigheten går över från pappan till mannen. Att vår blivande statschef kan gå med på en sådan symbolik är ofattbart.

Göran Bergstrand.
Göran Bergstrand.

Göran Bergstrand, präst och teologie hedersdoktor vid Lunds universitet:

– Har hon en sådan önskan som är djup så ska hon få ha den. Men jag tycker att det är bättre att ett par ska gå fram och avlägga löftena tillsammans. Kvinnan ska inte föras fram av sin pappa. Kvinnan är kapabel att gå fram själv.

Lennart Koskinen.
Lennart Koskinen.

Lennart Koskinen, biskop Visby stift:

– Vi vill inte ha det så för det står för en symbolik och en kvinnosyn som Svenska kyrkan inte står för, att pappan säljer sin omyndiga dotter till maken. Samtidigt får man respektera hennes önskan. Kronprinsessan måste ju enligt vår regeringsform fråga sin far vem hon får gifta sig med. Då kan man förstå tanken att pappan överlämnar.

Lisa Tegby.
Lisa Tegby.

Lisa Tegby, kontraktsprost i Umeå och kyrkoherde i Ålidhems församling samt en av pionjärerna bland de kvinnliga prästerna:

– Jag tycker att de ska gå fram tillsammans – det är ett uttryck för jämställdhet och två parters fria val. Om Victorias pappa ska överlämna henne till Daniel ska Daniels mamma också överlämna honom till Victoria.En tillbakagång i kampen för jämlikhet eller fin symbolisk handling från hovet? Tyck till här nedanför.

Publisert: