Mejla

Per Bjurman

Jag äter hellre asbest än gör ”några loopar”

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. En morgon ringer det en reklamtjomme och frågar om jag vill åka med i ett uppvisningsplan i den där energidryckens halsbrytande Air Race.

Eller hur.

Jag skulle hellre testa elektriska stolen.

Det är morgonen efter en resa hem från Chicago – snart tammefan i topp på listan över amerikanska favoritstäder – och jag ligger i min sköna säng i Midtown och funderar över det märkliga i att rädslan efter alla dessa miljoner flygtimmar inte släpper. Att jag fortfarande gräver naglarna långt in armstödsstoppningen när det blir minsta turbulens. Att varje flygning i högre eller lägre utsträckning fortfarande innebär ett trauma.

Just då ringer den hurtige reklamtjommen från Stockholm och undrar om jag, som ett jobb åt tidningen, vill testa att åka med i ett trimmat jävla sportplan när energidryckens Air Race hålls i New York om några veckor.

Tjenare.

Det är som att ringa och fråga Lars Vilks om han vill hålla ett föredrag om sin konst i Kandahar.

Jag såg en gång ett sånt där race på nära håll, från ett hotellrumsfönster på 70:e våningen i Marriott-skrapan i centrala Detroit. Det påminde starkt om att studera svalor i en svensk skogsbacke om sommaren.

– Jamen, fortsätter reklamtjommen när jag skrattat ut honom i några minuter, det är rätt häftigt. Det blir lite loopar och sådär.

Lite loopar, ja.

Let me tell you:

Jag skulle hellre testa elektriska stolen än att åka med i ett plan som gör ”några loopar”. Jag skulle hellre stå i mål, utan skydd, när Alexander Ovetjkin avlossar sina hårdaste slagskott. Jag skulle hellre äta asbest. Jag skulle hellre genomgå en prostataundersökning på en generatordriven landsbygdsmottagning i Rumänien. Ja, jag skulle till och med hellre gå på en Coldplay-konsert.

– Så det blir inget, säger reklam-Gösta besviket.

Det blir inte det, nej.

***

När Justin Halperns flickvän lämnade honom förlorade han sin bostad och tvingades flytta hem till sin 73-årige, koleriske sanningssägare till pappa.

Efter ett tag började han publicera pappans inte helt politiskt korrekta visdomar på Twitter och fick snabbt över 300 000 mycket roade followers.

Nu har de allra bästa samlats i boken ”Shit my dad says” och det var, kan jag meddela, länge sen jag läste något som fick mig att skratta lika ofta och lika högt.

Ett exempel ur pappa Halperns uppfostringsarsenal:

”That woman was sexy...out of your league? Son, let women figure out why they won't fuck you. Don't do it for them”.

Av: Per Bjurman

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN