Läskig – och härlig

NÖJE

Gagas show en mix av naket, dans & blod

Man visste att man skulle få en show och att den skulle vara galen. Frågan var bara hur galen.

Lady Gaga lyckas infria alla upptrissade förväntningar med råge.

Även den som hatar baktung discopop och skamlöst klistriga nonsensrefränger måste ha svårt att inte fascineras av fenomenet Lady Gaga. På endast ett par år och med bara ett (och ett halvt) album i bagaget har hon lyckats bli en av världens mest spelade, nerladdade och igenkända artister.

Cher skulle skämmas

Hon vet att all musik handlar om inramning och att visionen är minst lika viktig som låtarna. Live skapar hon en vansinnesvärld som, likt en rundtur i Willy Wonkas chokladfabrik, är läskig och härlig på samma gång. Monster, dans, blod, hembyggda keytarer och lite naket i en begeistrande mardrömsmix.

Varje låt är en egen föreställning och som väntat står spektakulära scenkläder i fokus. Har man en gång klätt sig i en dräkt helt gjord av Kermit-grodor är det svårt att direkt förvåna.

Men Gaga gör sitt bästa och går från nunna i genomskinlig plastklänning, via mantelklädd superhjälte till gigantisk fransig lampskärm. Formerna är spetsiga och alla skinnbodys har skärningar så vågade att till och med Cher skulle skämmas.

Att referera till Madonna är oundvikligt. Damerna har inte bara italienskt-katolskt påbrå och en bakgrund på New Yorks klubbscen gemensamt, likheterna är många:

Den explicita sexualiteten. Det trotsiga användandet av kristna symboler. Självsäkerheten. Snacket om att bli fri att vara precis det man vill vara. En förkärlek till bakgrundsdansare i bar överkropp. Upphöjandet av yta till konst. Allt i märkligt välfungerande symbios med radiopop.

Mängder av fans

Lady Gaga är den skruvade 2010-uppdateringen av 80-tals-Madonna. En kärleksfull, absurd karikatyr där de platinablonda hollywoodlockarna har blivit kanariegula och bh:ns kupor inte bara är konformade utan sprutar sprakande svetslågor.

Men Lady Gaga är mer än bara en futuristisk kopia av en gammal ikon, hon har redan skapat en egen bit oförglömlig popkultur och egen, gigantisk skara fans.

I fullsatta Globen syns Gaga-attributen överallt: blonda hårrosetter, sminkade glitterblixtar över ögat och händer formade som monsterklor i luften.

Hängivna hyllningar till världens just nu största popstjärna.