Ny Hulken och J.R. kan bli kalkon – eller kanon

NÖJE

Karolina Fjellborg om tv-remakes

En arg, grön gubbe, ett par rika, intrigerande knösar från Texas och två åldrande fyllkajor är på väg tillbaka.

Finns det anledning till fruktan?

Med facit i hand kan man konstatera att remaken av den gamla snutserien ”Hawaii 5-O” blev en av den amerikanska tv-höstens mest positiva överraskningar.

Visst kom det bättre nya serier, som ”Boardwalk empire” och ”The walking dead” – men den som förvånade mest var ändå ”Hawaii 5-0” (nu med siffran noll, i stället för bokstaven O), eftersom den inte kom i sällskap av några större förväntningar. Men faktiskt visade sig vara ganska bra.

Kanske till och med bättre än originalet – enligt vissa amerikanska kritiker som tagit av sig de dimmiga nostalgiglasögonen och sett klarögt på saken.

Foto: Alex O'Loughlin i ”Hawaii 5-0”.

Och förhoppningsvis har ”Hawaii 5-0” (som TV4 för övrigt ligger och ruvar på) satt ribban för den kull av nya remakes av, och fortsättningar på, klassiska serier som är på gång just nu.

För de är ju rätt många.

70-talsserierna ”Hulken”, ”Wonder woman” och ”Charlies änglar” är alla aktuella för nyversioner. En fortsättning på ”Dallas” – som ska följa den nya generationen Ewings, men även innehålla cameos från den gamla casten – börjar eventuellt äntligen ta form efter en massa om och men. Jennifer Saunders och Joanna Lumley funderar på att väcka liv i sina konstant småpackade ”Helt hysteriskt”-tanter. Och rykten om en reboot av ”Buffy the vampire slayer” – som i så fall ska äga rum på vita duken, och bli verklighet utan skaparen Joss Whedons välsignelse – surrar envist.

Och även om man förstås kan undra hur svårt det ska vara att komma med nya idéer i stället för att bara återanvända gamla, kan det vara bra att bli påmind om att ”remake” faktiskt inte nödvändigtvis måste vara ett fult ord.

En riktigt bra historia tål ofta att berättas igen. Om den hamnar i rätt händer.

Så, även om jag känner en viss rädsla för vilka typer av kalkoner som kan vänta runt hörnet – och vilka ikoniska karaktärer som riskerar att bli slaktade av dem – väljer jag att förtränga min skepsis, och i stället elda på en förväntan inför att återigen få se Hulken ryta, och J.R. agera djävul i en cowboyhatt.

För det KAN ju faktiskt bli som det blev med ”Hawaii 5-0”.

Alltså riktigt bra.

ARTIKELN HANDLAR OM