Tårarna sprutar när man ser ”Biutiful”

NÖJE

CANNES. Vem vinner Guldpalmen på söndag?

Knappast Mike Leighs hyllade ”Another year”. Den har fått vad som brukar vara ”dödskyssen” – högst betyg av filmkritikerna. De filmerna vinner aldrig det finaste priset på Cannes-festivalen.

Tionde dagen av världens största filmfestival. Och ännu ingen solklar favorit till Guldpalmen.

Engelsmannen Mike Leighs ”Another year” är brittisk vardagsrealism som blandar humor och allvar på ungefär samma sätt som han alltid har gjort i sina filmer. Högst betyg i de två branschtidningar – Screen och Le Film Français – som har en kritikerpanel som betygsätter tävlingsfilmerna.

Av någon märklig anledning är det som att få en ”dödskyss”. Under mina 28 år i Cannes, tror jag aldrig att just den filmen sedan har vunnit Guldpalmen.

Den film som engagerat flest människor hittills är nog mexikanen Alejandro Gonzáles Iñárritus ”Biutiful” om människor på Barcelonas bakgator som det går väldigt illa för.

Tårarna sprutade ur ögonen på många, det är stundtals en väldigt stark film. Andra tyckte den bara var monotont deprimerande.

Något pris lär den få, om inte annat Javier Bardem för bästa skådespeleri.

Hyser själv annars stora förhoppningar på dagens världspremiär av fransmannen (med algeriskt ursprung) Rachid Bouchareb ”Hors la loi”. Han själv tycker det är en gangsterhistoria. Andra, bland dem många franska politiker (som inte har sett filmen), rasar över att den förmedlar falska historiska fakta om forna tiders konflikter mellan fransmän och algerier.

Vi får väl se. Förväntningarna är höga.

Hans film ”Infödd soldat” (2006), om arabiska och nordafrikanska soldater som hjälpte till att befria Frankrike från Adolf Hitler, är en av de filmer som faktiskt gjort en skillnad. Dåvarande presidenten Jacques Chirac blev så både skamsen och berörd, att han höjde krigsveteranernas pensioner.

ARTIKELN HANDLAR OM