Mejla

Jens Peterson

Nyinspelningar som skåpar ut originalen

NÖJE

Läs Jens Petersons krönika

Bättre än originalet ”I hetaste laget”, ”Oceans 11”, ”Hairspray” och ”Sherlock Holmes”. Bland annat.
Bättre än originalet ”I hetaste laget”, ”Oceans 11”, ”Hairspray” och ”Sherlock Holmes”. Bland annat.

Daniel Craig gör Millennium i Stockholm i stället för en ny Bond-film. ”Låt den rätte komma in” syns strax på engelska.

Ny film, gammal historia. Dum idé?

Nej. Ibland blir faktiskt nyinspelningar bättre.

I dag är det premiär för nya ”Karate kid”.

Den handlar inte ens om karate utan kung fu. Det är som när amerikansk tv skulle göra sin version av ”Pang i bygget” och tog bort Basil Fawlty från manuset.

När vi tänker nyinspelningar tänker vi försämring. Ofta är det Hollywood som tar en fransk succé och gör den tamare och ängsligare. Men det finns faktiskt nyinspelningar som är bättre än originalet.

Här är tio.

Oceans 11. ”Storslam i Las Vegas” med Frank Sinatra och hans Rat Pack är en småtöntig bagatell från 1960. Den med Clooney och Brad Pitt är en underhållande kupp.

Reservoir dogs. Quentin Tarantino ”inspirerades” av Ringo Lams Hongkong-hårding ”City on fire”. Men Tarantino förbättrade allt han lånade.

Heat. Michael Mann gjorde först ”L A Takedown” för tv. Sedan tog han samma intrig, la till Robert De Niro, Al Pacino och andra ess till en mycket bättre film.

I hetaste laget. 1951 kom västtyska svartvita ”Fanfaren der liebe”. 1959 förvandlade Billy Wilder intrigen till en av tidernas bästa. Jag har inte sett den tyska, men jag är säker på att Marilyn Monroe och de andra är roligare.

King Kong. Originalet från 1933 är en sevärd klassiker. Men nog berörs man mer på alla vis av Peter Jacksons version från 2005.

Mannen som visste för mycket. Alfred Hitchcock tog sin egen svartvita thriller från 1934 och gjorde en färgstark påkostad version 1956.

Förnuft och känsla. Jane Austens roman har filmats flera gånger. Ang Lees version 1995 med Emma Thompsons manus är överlägsen.

Hairspray. John Waters film blev musikal. Som blev en ny, bättre, film.

3:10 to Yuma. Den gamla västerfilmen är hyfsad, men mer nerv och spänning i versionen med Russell Crowe och Christian Bale.

Sherlock Holmes. Frisk fläkt, ny attityd med Robert Downey jr.

Låt oss hoppas att David Finchers ”Män som hatar kvinnor” med Daniel Craig som Michael Nyqvist-vikarie blir sevärd.

Dessutom. Jag är obotlig optimist. Jag är säker på att nya Åsa-Nisse med Kjell Bergqvist blir bättre än alla de tidigare.

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jens Peterson