Laleh överlägset bäst i ”Så mycket bättre”

Uppdaterad 2021-06-07 | Publicerad 2011-10-29

Gjorde om schlagerdängan ”Just nu” till musikalisk magi

E-Type sjöng så det kändes lite tragiskt.

Laleh så att det blev alldeles fantastiskt magiskt.

Starten på andra säsongen av ”Så mycket bättre” lovar gott inför fortsättningen.

Vad var bra?

Att programmet i stort sett levde upp till de höga förväntningar nog många har efter fjolårets succésäsong. Fem av sex coverversioner var bra (Timbuktu, Lena Ph, Eva Dahlgren), mycket bra (Mikael Wiehe) eller magiska (Laleh Pourkarim). Hennes lite släpiga, suggestiva och väldigt annorlunda ”Just nu”, i original en stötig och rätt tjatig schlagerdänga, blir rimligtvis första hitlåten från programmet.

Sedan känns det som att gänget fungerar bra ihop, även om Laleh verkar vara väldigt blyg. Finns det något socialt geni och sanningssägare, så känns det som att det blir Mikael Wiehe.

Vad var dåligt?

E-Type, den stackar'n. Det är lite Mission: Impossible för honom om han tänker fortsätta att försöka sjunga de andras melodier, då hans röstresurser passar till mycket, men kanske inte just skönsång. Han måste göra stompig fotbollsrefrängseurodisco av allting och gärna låta suveräna körsångerskan Britta Bergström ta plats bredvid honom på den lilla scenen vid middagsbordet.

Kvällens snyftare?

Inget i klass med Lasse Berghagen i fjol, då tårarna närmast sprutade ur hans ögonvrår. Känns också som att Tomas Ledin var lite på sin vakt och stramade upp sig när han till exempel pratade om hur han gick in i väggen sommaren 1984. Men när det gällde reaktionerna på artisternas tolkningar av hans låtar, då hade Ledin svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Vilken älva, vilken makalös version, du plockar fram en helt annan kvalitet i texten…mmmmmm…puss, sa han till Laleh.

Och när det var lång gubbkram med Mikael Wiehe efter hans Neil Young-doftande ”Blå blå känslor”, fick man känslan att producenten nog hade klippt bort några tårar.

Kvällens Åh fan!

Få artister har (ibland orättvist) under senare år hånats så mycket för sina sångtexter som Tomas Ledin. Så det kom nog som lite av en chock, även för Ledin själv, när Laleh Pourkarim förklarade varför hon ville tolka ”Just nu”:

– Jag föll för texten, sa hon.

Det var för övrigt den tredje av blott fyra meningar hon sa i hela programmet…

Kvällens replik

Mikael Wiehe inför den fotbollsmatch som Tomas Ledin arrangerade före lunchen:

– Får man avbryta för hjärtinfarkt? Jag har aldrig varit på en fotbollsmatch, aldrig spelat med i en match i hela mitt liv och det känns jävligt bra.

Något som givetvis gör att man blir lite fundersam. Wiehe har hela tiden bott i fotbollsstaden Malmö. Han umgicks och turnerade i åratal med radarkompisen Björn Afzelius (1947-1999), som var en fanatisk fotbollssupporter, laget i hans hjärta var Örgryte. Vad har karl'n gjort på sin fritid under alla dessa år?

Kvällens mest saknade

En provokatör typ Eldkvarn-sångaren ”Plura” Jonsson från förra säsongen. Om samtalet gick på tomgång, kunde han bara vräka ur sig sådant som ”visst är du Sveriges kåtaste popartist?” till Thomas Di Leva, bara för att få lite fart på snacket. Mikael Wiehe kan kanske bli det, klippen från kommande program antyder det.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln