Så byggde Paolo Roberto superkroppen

avMathilde Albinsson

1 av 2 | Foto: Börje Thuresson
Paolo Roberto.

Paolo Roberto är snart 50 – och i toppform!

För Expressen berättar han hur han gör för att hålla kroppen i trim.

– Jag kan säga att jag kan göra saker med min kropp som det inte är många 20-åringar som grejar, säger han till tidningen.

Paolo Roberto, 49, publicerar ofta träningsinlägg på sin Instagram. Akrobatiska övningar i naturen är ett återkommande inslag. På onsdagen uppmanar han sina följare att flytta ut träningen från gymmet till exempelvis ett träd.

”Att stänga in sin kropp i det fängelse som gymindustrin (börjar faktiskt bli lite bättre) vill med biceps-curls, maskiner och en total fokus på hur kroppen ser ut leder till att du får problem med din motorik, blir stel, orörlig och får ont. För kroppen är en sammanhängande enhet och ska inte tränas som separata delar. Så klättra ur din gymmaskin och upp i ett träd så kommer din kropp må mycket bättre och din träning kommer att bli roligare!”, skriver han till en bild där han gör en så kallad ”human flag” med hjälp av ett träd i trädgården.

”Biceps och magrutor – oväsentligt”

I en intervju med Expressen utvecklar han sin träningsfilosofi, som hämtar inspiration från den japanska forskaren Izumi Tabatas populära upplägg baserat på högintensiv intervallträning. Tricket, menar Roberto, är att träna ofta och intensivt, använda den egna kroppsvikten i stället för gymutrustning – och att sluta fokusera på att få magrutor.

– Jag tränar inte för att hålla mig ung, jag tränar för att bli gammal. Jag är snart 50 år, och jag kan säga att jag kan göra saker med min kropp som det inte är många 20-åringar som grejar, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att, under alldeles för lång tid har den här fitnessindustrin fått diktera reglerna för hur man ska träna. Det handlar bara om hur kroppen ska se ut, inte hur den mår. Biceps och magrutor, det är relativt oväsentligt. För mycket av den idén om träning motverkar egentligen välmående.

Förespråkar 15-minuterspass

I stället förespråkar Paolo Roberto, som alltså själv befinner sig i en imponerande god form, dagliga träningspass om 15 minuter där rörlighet, kondition och balans är lika viktiga moment som styrka.

– Rent praktiskt handlar det om att du måste träna kroppen som en enhet, du kan inte träna den som separata delar. Kroppens muskler är ju sammansatta med varandra, de går inte att koppla loss, säger han till Expressen och utvecklar:

– Plus att den typen av träning är otroligt tråkig. Bicepscurls, det är lika roligt som att titta på målarfärg som torkar. Det är klart att folk inte tränar när det är skittråkigt. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning

Hälsa