Glädjebeskedet: Svenska låtskrivarna får åka till Eurovision

MELODIFESTIVALEN

Det svenska låtskrivarteamet bakom Finlands bidrag stoppades från Eurovision Song Contest.

Men nu gör finska tv-bolaget Yle en helomvändning – Linnea och Joy Deb får åka med trots allt.

– Rätt ska vara rätt och nu har det blivit det och det är jätteskönt, säger Linnea Deb till Nöjesbladet.

Saara Aalto vann den finska uttagningen med ”Monsters”, en låt som specialbeställdes till den finska uttagningen av Eurovision Song Contest. Men det finska tv-bolaget Yle ville inte betala hotell och flyg till Lissabon för det svenska låtskrivarparet Linnea Deb och Joy Deb.

– Det var viktigt att ha med oss i Finland men nu slungades vi ur. Jag känner att det är så tråkigt att upphovsmän har noll tyngd i en tävling som baseras på just våra verk. Det är skevt, sa Linnea Deb till Nöjesbladet då.

Anssi Autio, tv-producent på Yle, förklarade att det hela handlade om en pengafråga. Tv-bolaget hade helt enkelt inte råd att ta med låtskrivarteamet till Eurovision.

Men nu får Linnea och Joy Deb resa med den finska delegationen trots allt. Anssi Autio uppger för svenska Yle att det blivit en miss i kommunikationen.

– Jag beklagar både för mig egen och Yles del att det blev oklarheter på den här punkten. Saara har hela tiden framhävt att det är viktigt för henne att precis rätt människor är på plats i Lissabon. Jag håller helt med henne, säger han till sajten.

1 av 4 | Foto: Pontus Orre
Joy Deb och Linnea Deb tillsammans med Måns Zelmerlöw efter Eurovision-segern. Med på bilden även Anton Hård af Segerstad som också var med och skrev ”Heroes”.

Enligt Anssi Autio finns det en övre gräns för hur många ett land kan skicka till Eurovision.

– Den internationella Eurovisions-organisationen har satt upp gränser för hur många medlemmar ett lands delegation kan bestå av. I vanliga fall har Finland därför inte inkluderat låtskrivarna i delegationen, säger Anssi Autio till svenska Yle.

Linnea Deb är glad över det nya beslutet.

– Det är ju skitkul! Det är det vi har velat hela tiden och trodde också att vi skulle få göra, säger hon och fortsätter:

– Vi ville vara med och supporta vår artist förstås. Det borde ju alla låtskrivare få göra. Det är ju en låtskrivartävling. Men rätt ska vara rätt och nu har det blivit det och det är jätteskönt.

Hon upplever att upphovsmän inte får den uppmärksamhet som de förtjänar, vilket hon är kritisk till.

– Tänk om Ingmar Bergman hade vunnit pris för något på en filmfestival, men så fick inte han åka dit och ta emot det. Det är tråkigt att låtskrivare inte har den pondusen riktigt. Jag hoppas framförallt att det är såhär det ska vara framöver. Det borde vara en självklarhet.

Så har det gått för Sverige i Eurovision 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM