”Jag skäms över våldet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Sebbe Staxx i nya självbiografin: Ett människoliv betydde ingenting

1 av 4 | Foto: LOTTE FERNVALL
Den kontroversielle rapparen Sebbe Staxx släpper snart sin självbiografi. I boken berättar han om sitt liv, ett liv som varit kantat av våld och kriminalitet. ”Våldet löpte parallellt med livet”, skriver han.

Han är både hyllad och hatad av svenska folket.

Nu ger rapparen och provokatören Sebbe Staxx hela berättelsen.

Nöjesbladet kan exklusivt publicera ett utdrag ur självbiografin.

”Sebbe Staxx – Musiken, brotten, beroendet”. Så heter självbiografin från Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset. Personligt och detaljerat berättar den om­talade Kartellen-rapparen vad som har format honom.

Han återger mobbningen i skolan, vägen in i kriminalitet och droger, fängelset, vännerna som försvann, kärlekarna, poliser som han anser motarbeta Kartellens musik … Och våldet. Det oundvikliga.

”Mellan 2005 och 2011 var värdet på en människas liv totalt likgiltigt för mig. Det betydde ingenting … Våldet löpte parallellt med livet, knarket löpte parallellt med dom svarta pengarna som i sin tur sprang ikapp med fängelsestraffen”, skriver Sebbe Staxx.

Högg ner taxichaufför

Ibland spårade våldet mer än andra gånger. Nästan kristallklart minns Sebbe Staxx en taxiresa hem från krogen, vintern 2006. Hans kompis tjafsade med chauffören, som stannade bilen. Då slog det slint.

”Handen på kniven, reflexmässigt. Det var med den som vardagskonflikter löstes, och det var du eller din motståndare … Så jag högg taxichauffören bak­ifrån och vi sprang från platsen”, minns Sebbe Staxx.

I dag har rapparen valt en ny livsstil. Han lever familjeliv, gör musik, gästar familjen Parnevik i TV3 och lär ha en film på gång ihop med Ola Rapace.

”Jag är ledsen”

Sebbe Staxx skriver i självbiografin om hur han skäms över sitt våld.

”I dag skäms jag över allt våld. Över alla människor jag har skadat, över att ha avlossat vapen, huggit folk med knivar och slagit folk medvetslösa. Jag är ledsen för det. Jag har stått på båda sidor, så jag vet hur det känns.”

Boken ska filmatiseras

Namn: Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset.

Ålder: 29 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Hustru och två barn.

Yrke: Rappare och låt-skrivare.

Inkomst: 105 500 kronor (2013).

Bakgrund: Hiphopgruppen Kartellen, som släppt tre album: ”Reflektion” (2011), ”Ånger & kamp” (2012) och ”Ånger & kamp del 1” (2013). Skrev och spelade i pjäsen ”Medans vi faller”, premiär 2012.

Aktuell med: Boken ”Sebbe Staxx – musiken, brotten, beroendet”. Filmatisering av boken planeras.

Läs utdrag ur Sebbe Staxx nya biografi:

Ur ”Sebbe Staxx – musiken, brotten, beroendet” av Sebastian Stakset.

”Innan vi ens hade kommit fram hade Ari och taxichauffören börjat jiddra. Taxin stannade plötsligt mitt på vägen, och sedan gick allt lika fort som vanligt. Dom klev ut och sekunderna senare slogs dom.

Jag kom ut ur bilen på andra sidan och såg att taxichauffören hade övertaget, så jag gick runt bilen. Handen på kniven, reflexmässigt. Det var med den som vardagskonflikter löstes, och det var du eller din motståndare. Det handlade om att hugga först.

… Den djupa ånger jag i dag känner över detta är svår att beskriva. Han kunde ha dött. Men att den arbetande mannen framför mig var en människa av kött och blod – med känslor och drömmar, nära och kära, precis som du och precis som jag – var information som min hjärna hade raderat. Så jag högg taxichauffören bakifrån och vi sprang från platsen.

… Det är sjukt när man tänker på det … Mellan 2005 och 2011 var värdet på en människas liv totalt likgiltigt för mig. Det betydde ingenting … Våldet löpte parallellt med livet, knarket löpte parallellt med dom svarta pengarna som i sin tur sprang ikapp med fängelsestraffen. Det hårda livets realiteter.

I dag skäms jag över allt våld. Över alla människor jag har skadat, över att ha avlossat vapen, huggit folk med knivar och slagit folk medvets­lösa. Jag är ledsen för det. Jag har stått på båda sidor, så jag vet hur det känns.”

Publicerad: