Rebecca och Fionas ”Fuck SD”-tröjor i tv inget lagbrott

avMathilde Albinsson

Rebecca och Fiona kuppade in t-shirts med texten ”Fuck SD” i Sommarkrysset 30 juni.

Efter sändningen i TV4 fick justitiekanslern in flera anmälningar.

Myndigheten kommer inte inleda någon förundersökning, rapporterar DN.

Rebecca Scheja, 29, och Fiona FitzPatrick, 32, framförde låten ”Fools gold” i säsongspremiären av ”Sommarkrysset” på TV4. De ackompanjerades av bakgrundsdansare, som alla bar på ett politiskt ställningstagande. ”Fuck SD”, stod det att läsa på deras rosafärgade tröjor.

Flera tittare reagerade på ställningstagandet och menade att politiska budskap inte hör hemma i ett underhållningsprogram på tv. Efter ”kuppen” har justitiekanslern, som ansvarar för tryck- och yttrandefrihetsbrott, tagit emot anmälningar.

Men på fredagen slog myndigheten fast att uppträdandet och tröjorna inte utgör ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen, skriver DN.

Rebecca och Fiona lade också upp en bild på Instagram med en av tröjorna där de uppmanade personer att ”varna, manipulera och hota” andra till att inte rösta på SD.

JK:s beslut gäller dock bara TV4-sändningen, inte Instagraminlägget. Instagramkontot har ingen ansvarig utgivare och kan därför inte dömas för tryck- och yttrandefrihetsbrott.

Foto: LASSE ALLARD
Fiona FizPatrick och Rebecca Scheja.

I ett mejl till Nöjesbladet förklarade Rebecca och Fiona tanken med kuppen strax efter sändningen.

”Sverige är fullt av människor som blir utsatta varje vardag för rasism, utan att ha någon möjlighet att komma undan. Vi, som artister, uppskattar att vi har möjligheten att stå upp mot rasism på stora plattformar andra inte har tillgång till. Därför känner vi också att vi inte har något annat val än att göra just det. I alla sammanhang alltid.”

ARTIKELN HANDLAR OM